Ciasto “Owocowe marzenie” – biszkoptowe ciasto z owocowym kremem. Wiosna… czy Wy też tak kochacie tą porę roku? Zieleń, wszystko budzi się do życia. Ja kocham ten czas. Również w mojej kuchni jest coraz bardziej kolorowo. Odchodzą w kąt pierniki, wypieki z cynamonem, teraz królują inne połączenie. Pełne owoców, kolorów. I choć na działkowych krzaczkach nie ma jeszcze malin czy truskawek, w mojej kuchni ich nie brakuje. Za to właśnie kocham mrożonki Hortex. Ulubiona owocowa mieszanka na wyciągnięcie ręki o każdej porze roku 😀 Weekendowe rodzinne chwile zawsze spędzamy przy wspólnych rozmowach i dobrym cieście. Tym razem przygotowałam ciasto “Owocowe marzenie”. Pyszna biszkoptowa tarta z owocowym kremem i dużą porcją owoców. Do tego odrobina jadalnych płatków róż. Coś cudownego! Polecam Wam takie połączenie. Moja rodzina była zachwycona 😀
Składniki:
- 125 g cukru
- 125 g mąki pszennej
- 3 jajka (najlepiej wiejskich)
- 4 g cukru wanilinowego
- 1 mała płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- Do nasączenia: woda z cukrem i sokiem z cytryny lub kwaskiem cytrynowym, ja dziś nasączyłam wodą z dodatkiem syropu limonka z miętą
Krem i reszta składników:
- 250 g serka mascarpone
- 200 ml zimnej śmietanki 30%
- 5 łyżek cukru pudru
- około 1 łyżki soku z cytryny
- 1 opakowanie mrożonych owoców – u mnie Mieszanki owocowej Hortex
- jadalne płatki róż do ozdoby
Przygotowanie:
Pieczemy biszkoptowy spód:
Zabieramy 1 szklankę mrożonych owoców, resztę wsypujemy do miski i odstawiamy, aby owoce zaczęły się odmrażać. Szklankę owoców podgrzewamy (w garnuszku lub mikrofali – u mnie dziś ta opcja, wystarczyła minuta). Odstawiamy do przestudzenia (nie łączymy ciepłych owoców z kremem).
Do miski przekładamy cały serek mascarpone, dodajemy nasze rozmrożone owoce i cukier puder (najpierw możecie dodać 4 łyżki). Wszystko dokładnie miksujemy. Następnie dodajemy sok z cytryny, krótko miksujemy i próbujemy. Pamiętajcie, że krem nie ma być mdły, w zależności od potrzeb można dodać więcej soku z cytryny lub cukru pudru. W osobnej misce ubijamy śmietankę, następnie dodajemy ją do reszty składników i krótko miksujemy na małych obrotach.
Tak przygotowany krem przekładamy na nasz biszkoptowy spód. Na wierzch wykładamy pozostałe owoce. Całość posypujemy płatkami jadalnych róż.
Smacznego
Przepis bierze udział w konkursie:
Cudownie apetyczne ciasto i bardzo ładnie się prezentuje <3
Dziękuję i polecam 😀
Ja już czekam na świeże owoce z działki 🙂 Ciasta z takimi smakują najlepiej 🙂
Ciekawy przepis więc zapisuję aby wypróbować.
Mrożone owoce dostępne cały rok ?