Dziś zapraszam Was na przepis na puszyste ciasto marchewkowo jabłkowe. Idealne ciasto dla dzieci i dorosłych. Upiekłam je w dwóch mniejszych keksówkach specjalnie dla moich pociech, aby każde miało coś dla siebie i w miarę swoich możliwości pomogło mamie przy ozdabianiu lub po prostu przy zjadaniu tejże słodkości. Zawsze moje wypieki i wszystko co tworzę w kuchni miało ten magiczny składnik SERCE. Ale wraz z urodzeniem mojej córeczki, a potem synka tego serca i radości jest o wiele więcej. Kocham przygotowywać słodkości i inne pyszności z moimi skarbami. Mniejsze jeszcze nie może pomóc, ale większe czynnie uczestniczy we wszystkim.
Te małe ciasta sprawdzają się w każdej kryzysowej sytuacji – są wspaniałym lekarstwem na nudę mojej większej pociechy, idealnym rozwiązaniem na spędzenie czasu, gdy ukochana zjeżdżalnia moknie od deszczu, a błoto nie pozwala na spacery z wózeczkiem i lalką. Bo w końcu pieczenie wspólnie z mamą, zdobienie, a potem zajadanie się kawałkiem pysznego ciasta, to może radości i uśmiechu (bynajmniej w moim domu). A od czego się zaczęło i dlaczego właśnie takie ciasto piekę specjalnie dla moich pociech? Wszystko zaczęło się od małego króliczka kicającego po domu i wołającego „jescee markewke”! Smutna minka, gdy mama od razu nie zrozumiała wołania i … ta radość na twarzy, gdy wszystkie sekrety słów „jesce makewke” zostały odkryte. Otóż moja kochana pociecha uwielbiała się bawić w króliczka. Nawet miała taką słodką opaskę z uszkami tego uroczego zwierzaczka. Pewnego dnia postanowiłam upiec dla niej i siebie małą słodkość. Patrząc jak tak uroczo skacze po domu udając króliczka pomyślałam, że marchewkowo jabłkowe ciasto będzie idealne. I tak też było! Zajadała się nim z wielką radością. Jakiś czas później wołając „jescee markewkę” moja pociecha prosiła mnie po prostu o powtórkę tego wypieku 🙂
Puszyste ciasto marchewkowo jabłkowe. Idealne ciasto dla dzieci i dorosłych.
- (na 2 małe keksówki o wymiarach 155x60x55)
- 3 małe marchewki
- 1 średnie jabłko
- 3 jajka
- 3/4 szklanki cukru
- 1/2 szklanki oleju
- szczypta mieszanki przypraw o smaku pieczonych jabłek z cynamonem
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- płatki czekoladowe
- maczek truskawkowy
- dowolna polewa - u mnie z białej czekolady
- * orientacyjne wagi: marchewka - około 92 g po obraniu, jabłko - około 195 g przed obraniem. Mieszankę przypraw można zastąpić szczyptą cynamonu i cukru waniliowego.
- Marchewki i jabłko obieramy, następnie ścieramy na tarce na małych oczkach.
- Do miski wbijamy jajka, dodajemy cukier, olej i całość dokładnie miksujemy do uzyskania puszystej masy. Następnie dodajemy startą marchewkę z jabłkiem, chwilę miksujemy wszystko do połączenia składników.
- Na koniec do naszej masy dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia i przyprawą. Całość mieszamy łyżką (! nie miksujemy) do połączenia składników.
- Ciasto przekładamy do dwóch małych keksówek (u mnie papierowe, więc nie wymagają natłuszczenia).
- Ciasta pieczemy na środkowym poziomie w temperaturze 180 stopni do tzw. suchego patyczka około 40 minut.
- Po wyjęciu z piekarnika ciasta zostawiamy w foremkach do całkowitego wystudzenia, a następnie zdobimy.
- Ciasta wyjmujemy z foremek. Wierzch każdego małego keksu zdobimy polewą np. z białej czekolady. Całość posypujemy ulubionymi posypkami. Polecam posypki Decorada od Delecta. U mnie córeczka wybrała różową posypkę na swoje ciasto (truskawkowy maczek), a czekoladową (płatki czekoladowe) dla brata.
- Smacznego
Ciasto idealne dla mnie 🙂 uwielbiam takie słodkości 🙂
Ja również 🙂
Super ciacho :)! Do herbaty idealne 🙂
Dziękuję 🙂
ale fajny przepis:)
Dziękuję 🙂
Uwielbiam wszystkie ciasta z marchewką 🙂
🙂
Robiłam kiedys to ciasto było dobre Fajnie ze pani przypomniala na Fb o nim Znow na pewno zrobie
Miło mi 🙂 Pozdrawiam
Dawno nie spotkałam tak prostego przepisu został zmodyfikowany przezemnie zamiast cukru miod zamiast oleju olej kokosowy trochę zdrowiej dzięki pozdrawiam
Cieszę się, że ciasto smakuje 🙂