Ryżowa sałatka z oliwkami i kiełkami rzodkiewki

Ryżowa sałatka z oliwkami i kiełkami rzodkiewki (1)

Uwielbiam ryż i szybkie sałatki. Dlatego dziś zapraszam Was na pyszną i prostą w przygotowaniu ryżową sałatkę z oliwkami i kiełkami rzodkiewki. Specyficzny smak oliwek, lekka ostrość kiełków rzodkiewki nadały ryżowej sałatce niepowtarzalnego smaku. Spróbujcie i Wy 🙂

Składniki:

  • 1/2 woreczka ugotowanego ryżu parbolited z dzikim Risana*
  • 2 jajka M
  • 2 łyżki kiełków rzodkiewki + do posypania sałatki
  • 6 zielonych oliwek (u mnie z nadzieniem cytrynowym)
  • 3 łyżki majonezu (można użyć mniejszej ilości)
  • sól i świeżo mielony pieprz do smaku

*resztę ryżu możecie śmiało podać w formie obiady z aromatycznym kurczakiem w carry

Przygotowanie:

Jajka gotujemy na twardo, a ryż zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

Obrane jajka kroimy w kostkę i przekładamy do miski. Dodajemy do nich pokrojone na 4 części oliwki oraz 2 łyżki kiełków z rzodkiewki, całość doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy. Następnie dodajemy ugotowany (przestudzony ryż) i majonez, znów mieszamy. Próbujemy, opcjonalnie doprawiamy. Sałatkę podajemy posypaną kiełkami rzodkiewki.

Smacznego

Ryżowa sałatka z oliwkami i kiełkami rzodkiewki (2)

Print Friendly

Dodaj komentarz


*