Uwielbiam ryż i szybkie sałatki. Dlatego dziś zapraszam Was na pyszną i prostą w przygotowaniu ryżową sałatkę z oliwkami i kiełkami rzodkiewki. Specyficzny smak oliwek, lekka ostrość kiełków rzodkiewki nadały ryżowej sałatce niepowtarzalnego smaku. Spróbujcie i Wy 🙂
Składniki:
- 1/2 woreczka ugotowanego ryżu parbolited z dzikim Risana*
- 2 jajka M
- 2 łyżki kiełków rzodkiewki + do posypania sałatki
- 6 zielonych oliwek (u mnie z nadzieniem cytrynowym)
- 3 łyżki majonezu (można użyć mniejszej ilości)
- sól i świeżo mielony pieprz do smaku
*resztę ryżu możecie śmiało podać w formie obiady z aromatycznym kurczakiem w carry
Przygotowanie:
Jajka gotujemy na twardo, a ryż zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Obrane jajka kroimy w kostkę i przekładamy do miski. Dodajemy do nich pokrojone na 4 części oliwki oraz 2 łyżki kiełków z rzodkiewki, całość doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy. Następnie dodajemy ugotowany (przestudzony ryż) i majonez, znów mieszamy. Próbujemy, opcjonalnie doprawiamy. Sałatkę podajemy posypaną kiełkami rzodkiewki.
Smacznego