Dziś zapraszam Was na kolejną pyszną pastę kanapkową, tym razem niepowtarzalnego smaku nadają jej zielone oliwki. Idealna na śniadanie czy kolację, a nawet jako składnik wielu przekąsek. Możecie nią również spokojnie nadziać wielkanocna jajka. Spróbujcie.
Do pasty użyłam zielonych oliwek z nadzieniem cytrynowym Bulerias. Polecam – wspaniały, charakterystyczny smak. Takie oliwki idealnie sprawdzą się również w sałatkach czy tradycyjnych koreczkach.
Składniki:
- 3 jajka
- 3 łyżki kremowego majonezu (u mnie Folwark)
- 6 zielonych oliwek z nadzieniem cytrynowym Bulerias
- pieprz i sól do smaku
- opcjonalnie posiekany szczypiorek
Przygotowanie:
Jajka gotujemy na twardo. Obieramy i kroimy w kosteczkę. Przekładamy do miseczki. Do jajek dodajemy pokrojone drobno zielone oliwki z nadzieniem cytrynowym, majonez, całość doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Mieszamy, próbujemy. Opcjonalnie do pasty dodajemy posiekany drobno szczypiorek lub tak jak ja sypiemy go wyłącznie po wierzchu (tuż przed podaniem).
Pastę podajemy jako dodatek do ulubionego pieczywa. Można nią również nadziać świąteczne jajka.
Smacznego
Uwielbiam wszystko co z oliwkami!
☺
I to się nazywa ekspresowe, wysmakowane śniadanie! Super! Dziękuję za zgłoszenie przepisu do akcji „Wysmakowane ekspresowe śniadania”. Pasuje idealnie 🙂 Podsumowanie akcji, czyli zbiór pysznych, nietuzinkowych i szybkich w przygotowaniu śniadań jest już dostępne tutaj http://www.wysmakowane.pl/wysmakowane-ekspresowe-sniadania/
Zapraszam po jeszcze więcej inspiracji 🙂