Uwielbiam sałatki z dodatkiem majonezu. Kiedyś bardzo często gościły na moim stole, teraz robię je rzadziej, ale nadal wprost za nimi przepadam. Najczęściej serwuję tradycyjną (dużą) sałatkę warzywną. Dziś jednak postanowiłam poeksperymentować ze składnikami i przygotować sałatkę z dodatkiem kiełków rzodkiewki. Uwielbiam kiełki, dlatego ostatnio kupiłam kiełkownicę i teraz nigdy mi ich nie brakuje. Połączenie ostrawych kiełków rzodkiewki, kiszonego ogórka i słodkiej kukurydzy w formie sałatki okazało się przysłowiowym „strzałem w 10”. Spróbujcie, polecam.
Składniki:
- 3 jajka
- 5 łyżek kukurydzy z puszki
- 2 ogórki kiszone (średnie)
- 2 łyżki majonezu (u mnie kielecki tradycyjny WSP Społem)
- 1 łyżeczka musztardy delikatesowej (u mnie kielecka WSP Społem)
- 2 łyżki kiełków rzodkiewki
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Jajka gotujemy na twardo. Ostudzone, obrane jajka kroimy w kostkę i przekładamy do miski. Następnie dodajemy pokrojone w kostkę ogórki kiszone, 5 łyżek kukurydzy z puszki i kiełki rzodkiewki.
Całość doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy łyżeczkę musztardy i majonez, wszystko mieszamy. Próbujemy, opcjonalnie doprawiamy.
Wierzch sałatki możemy ozdobić zielonymi kiełkami.
Szybka sałatka z ogórkiem, kiełkami i kukurydzą
Smacznego
Pyszna smaczna sałatka. Idealna na przykład jako dodatek do kolacji. Kiełki – mniam mniam 🙂 Pozdrawiam serdecznie 🙂
Dziękuję i pozdrawiam
Jaka smakowita sałatka i absolutnie w moim guście;)
Dziękuję 🙂