Nadziewane roladki ze schabu w borowikowym sosie

Nadziewane roladki ze schabu w borowikowym sosie Szukasz pomysłu na pyszny obiad? Uwielbiasz grzyby i schab? Z pewnością, to danie będzie dla Ciebie idealne. Pyszne nadziewane roladki w borowikowym sosie. Całość jest naprawdę prosta w przygotowaniu i… mocno grzybowa 🙂 Tak przygotowane nadziewane roladki w borowikowym sosie sprawdzą się zarówno na tradycyjny obiad, jak i przyjęcia lub rodzinne spotkania. Ach, po prostu musicie spróbować. Obiad mistrzów!

Do przygotowania roladek potrzeba naprawdę niewielu składników. Podstawę smaku tworzy dobre mięso i suszone grzyby. Ja zawsze mam zapas pysznych suszonych borowików od Leśne Skarby Są idealne na każdą okazję. Polecam!

Uwaga!

Do 06.12.2019 roku na profilu Leśne Skarby trwa rozdanie, w którym wygrywa aż 5 osób! Do zwycięzców powędrują paczki z produktami od Leśne Skarby, w których znajdą się produkty niezbędne do przygotowania Świąt Bożego narodzenia.  Szczegóły znajdziecie tutaj: https://www.facebook.com/lesne.skarby.7/photos/a.844217612393771/1426480070834186/?type=3&theater

Roladki ze schabu nadziewane borowikami

 

Składniki:

  • 4 plastry schabu bez kości
  • 80 g suszonych podgrzybków Leśne Skarby
  • 1 cebula
  • 1 czubata łyżka posiekanej zielonej pietruszki
  • 3 łyżki masła
  • około 4 łyżek śmietanki 30%
  • 3 szczypty słodkiej czerwonej papryki
  • pieprz i sól do smaku
  • 1 jajko
  • bułka tarta do panierowania
  • opcjonalnie: 2 łyżeczki przyprawy do gulaszu (patrz uwagi na końcu)

Przygotowanie:

Suszone grzyby przekładamy do garnka i zalewamy wodą (woda ma przykryć nasze grzyby), odstawiamy na minimum 30 minut do namoczenia. Po tym czasie gotujemy całość przez około godzinę.

Wyciągamy około 1/3 suszonych grzybów i drobno je siekamy.  Obieramy cebulę i również drobno ją siekamy.

W rondlu na łyżce masła podsmażamy posiekane grzyby i pół posiekanej cebuli. Całość doprawiamy do smaku świeżo mielonym pieprzem, solą i szczyptą słodkiej czerwonej papryki. Tak powstały farsz przekładamy do miseczki.

Plastry schabu rozbijamy na cienkie kotlety i doprawiamy z jednej świeżo mielonym pieprzem i solą.

Na każdy kotlet nakładamy nasz farsz. Kotlety zwijamy w roladki. Aby nasze schabowe roladki się nie rozpadały spinamy je wykałaczkami.

Każdą roladkę najpierw obtaczamy w rozmąconym jajku, a następnie w bułce tartej.

Obsmażamy roladki na maśle.

Następnie dodajemy pozostałe grzyby (można je wcześniej drobniej posiekać) wraz z wywarem, w którym się gotowały.

Całość doprawiamy pieprzem, solą i słodką czerwoną papryką. Dusimy pod przykryciem do miękkości mięsa. W razie potrzeby można w trakcie dodać niewielką ilość wody. Pod koniec dodajemy słodką śmietankę 30%, jeszcze chwilę dusimy i próbujemy. W razie potrzeby doprawiamy do smaku.

Rada: Ja pod koniec dodałam jeszcze 2 łyżeczki przyprawy do gulaszu co wzbogaciło smak. Ale nie jest, to konieczne. Można użyć podstawowych przypraw z przepisu lub dodać ulubione zioła.

Smacznego

 

 

Print Friendly, PDF & Email

3 comments

Dodaj komentarz

*