Kruche babeczki z kremem i owocami. Dwa rodzaje waniliowego kremu.

Kruche babeczki z kremem i owocami. Dwa rodzaje waniliowego kremu. Czas na… kawę i coś słodkiego. Jesienią i zimą na moim stole i w wypiekach królują barwy i miód. To połączenie plus pyszna kawa zawsze poprawia mi nastrój. Dziś zapraszam Was na pyszne i proste w przygotowaniu kruche babeczki z kremem i owocami. Do wyboru macie dwa rodzaje kremu – najłatwiejszy waniliowy i tradycyjny krem patissiere. Do tego miód, owoce, dżem wiśniowy… to po prostu musi smakować 😉 Spróbujcie, polecam. 

A gdzie szukać pysznych miodów do wypieków i na zdrowie 😉 Ja polecam Wam miody od Pszczelarz Kozacki.

„Miód to jeden z najzdrowszych i najbardziej wartościowych naturalnych produktów znanych człowiekowi a jednocześnie najsłodszy lek jaki dostaliśmy od natury.”

Składniki: (na około 20 sztuk w zależności od wielkości foremek)

Na kruche babeczki:

  • 250 g mąki pszennej
  • 175 g zimnego masła
  • 50 g żółtek (2-3 sztuki)
  • 1 łyżeczka miodu – użyłam nektarowy miód wielokwiatowy Pszczelarz Kozacki
  • 60 g cukru pudru
  • mała szczypta soli
  • pół łyżeczki pasty waniliowej lub ziarenka z 0,5 laski wanilii
  • skórka starta z 0,5 cytryny lub pomarańczy (można pominąć, ale nadaje ciekawego smaku)

Na krem – do wyboru 1 z 2 poniższych przepisów:

Krem śmietankowy z mascarpone:

  • 250 g serka mascarpone (z lodówki)
  • 250 ml śmietanki kremówki 36% (zimnej!)
  • około 0,5 szklanki cukru pudru
  • 1-2 łyżeczki pasty waniliowej (można pominąć lub zastąpić ziarenkami z 0,5 laski wanilii)

Krem patissiere:

  • 500 ml mleka
  • ziarenka z 1 laski wanilii
  • 5 dużych żółtek
  • 80 g cukru
  • 30 g mąki pszennej
  • 30 g skrobi ziemniaczanej

Dodatkowo:

Przygotowanie:

Do misy miksera wkładamy pokrojone na małe kawałeczki masło, żółtka, miód, cukier puder, pastę waniliową lub ziarenka wanilii, skórkę startą z cytryny. Całość miksujemy do uzyskania jednolitej masy. Następnie dodajemy mąkę i albo miksujemy albo zagniatamy składniki tak długo, aż powstanie nam kula.

Ciasto zawijamy w folię spożywczą i wstawiamy do lodówki na około 1 godzinę.

Karbowane foremki lub foremki do mini tart smarujemy masłem. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni (grzanie góra-dół, bez termoobiegu).

Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na podsypanym mąką blacie na grubość około 4 mm. Wykrawamy krążki z ciasta i wylepiamy im foremki. Spody dziurkujemy widelcem. Wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez około 12-14 minut na złoty kolor (czas pieczenia może być różny w zależności od piekarnika i wielkości foremek, babeczki należy obserwować).

Babeczki wyjmujemy z piekarnika, studzimy, wyjmujemy spody i zostawiamy do całkowitego ostudzenia.

Przygotowujemy krem – do wyboru są dwa rodzaje. Najłatwiejszy krem z mascarpone oraz krem patissiere.

Jak przygotować krem śmietankowy z mascarpone?

W dużej misce zaczynamy ubijać śmietanę. Gdy zaczyna gęstnieć przerywamy miksowanie i dodajemy cukier puder, ziarenka wanilii lub pastę waniliową i serek mascarpone (najlepiej porcjami). Miksujemy do powstania gęstej, kremowej masy. Krem schładzamy w lodówce.

Jak przygotować krem patissiere?

W większym garnuszku zagotowujemy mleko z ziarenkami wanilii. Doprowadzamy do wrzenia i natychmiast odstawiamy na bok.

Żółtka i cukier ucieramy (miksujemy) aż do białości (np. trzepaczkami do białek). Dodajemy mąkę pszenną i skrobię ziemniaczaną i dalej miksujemy, aż do uzyskania gładkiej pasty. Do tak powstałej pasty dodajemy 100 ml wrzącego mleka, miksujemy do połączenia.

Zahartowaną pastę jajeczną wlewamy do reszty zagotowanego mleka, dobrze mieszamy (do połączenia). Stawiamy całość na palnik (średnia moc) i zagotowujemy, często mieszając.

Od momentu zagotowania gotujemy około 1 minutę, mieszając, aż nasz krem zgęstnieje (jak budyń). Zdejmujemy z palnika. Gotowy krem przykrywamy folią spożywczą w taki sposób, by dotykała ona powierzchni kremu i odstawiamy do wystudzenia (podczas studzenia nie wolno mieszać naszego kremu!). Gotowy krem można przechowywać w lodówce do 3 dni.

Reszta przygotowań:

Na spód każdej babeczki nakładamy cienką warstwę dżemu porzeczkowego lub wiśniowego (nie może być zbyt słodki).

Bez względu na wybór kremu dalej postępujemy tak samo. Krem przekładamy do szprycy i nadziewamy nim babeczki.

W międzyczasie galaretkę zalawamy 1/4 szklanki gorącej wody i mieszamy, aż się rozpuści. Odstawić do ostygnięcia (będziemy potrzebować lekko tężejącej galaretki).

Na kremie układamy dowolne owoce, polewamy je niewielką (!) ilością tężejącej galaretki i opcjonalnie dodajemy inne słodkie ozdoby. Galaretkę można zastąpić miodem – wówczas polewamy nim (delikatnie) nasze babeczki tuż przed podaniem.

Odstawiamy babeczki do czasu aż galaretka zastygnie i… podajemy do kawy 😉

Smacznego

 

 

 

 

Print Friendly, PDF & Email

Dodaj komentarz