Nadziewane roladki ze schabu w borowikowym sosie Szukasz pomysłu na pyszny obiad? Uwielbiasz grzyby i schab? Z pewnością, to danie będzie dla Ciebie idealne. Pyszne nadziewane roladki w borowikowym sosie. Całość jest naprawdę prosta w przygotowaniu i… mocno grzybowa 🙂 Tak przygotowane nadziewane roladki w borowikowym sosie sprawdzą się zarówno na tradycyjny obiad, jak i przyjęcia lub rodzinne spotkania. Ach, po prostu musicie spróbować. Obiad mistrzów!
Do przygotowania roladek potrzeba naprawdę niewielu składników. Podstawę smaku tworzy dobre mięso i suszone grzyby. Ja zawsze mam zapas pysznych suszonych borowików od Leśne Skarby Są idealne na każdą okazję. Polecam!
Uwaga!
Do 06.12.2019 roku na profilu Leśne Skarby trwa rozdanie, w którym wygrywa aż 5 osób! Do zwycięzców powędrują paczki z produktami od Leśne Skarby, w których znajdą się produkty niezbędne do przygotowania Świąt Bożego narodzenia. Szczegóły znajdziecie tutaj: https://www.facebook.com/lesne.skarby.7/photos/a.844217612393771/1426480070834186/?type=3&theater
Roladki ze schabu nadziewane borowikami
Składniki:
- 4 plastry schabu bez kości
- 80 g suszonych podgrzybków Leśne Skarby
- 1 cebula
- 1 czubata łyżka posiekanej zielonej pietruszki
- 3 łyżki masła
- około 4 łyżek śmietanki 30%
- 3 szczypty słodkiej czerwonej papryki
- pieprz i sól do smaku
- 1 jajko
- bułka tarta do panierowania
- opcjonalnie: 2 łyżeczki przyprawy do gulaszu (patrz uwagi na końcu)
Przygotowanie:
Suszone grzyby przekładamy do garnka i zalewamy wodą (woda ma przykryć nasze grzyby), odstawiamy na minimum 30 minut do namoczenia. Po tym czasie gotujemy całość przez około godzinę.
Wyciągamy około 1/3 suszonych grzybów i drobno je siekamy. Obieramy cebulę i również drobno ją siekamy.
W rondlu na łyżce masła podsmażamy posiekane grzyby i pół posiekanej cebuli. Całość doprawiamy do smaku świeżo mielonym pieprzem, solą i szczyptą słodkiej czerwonej papryki. Tak powstały farsz przekładamy do miseczki.
Plastry schabu rozbijamy na cienkie kotlety i doprawiamy z jednej świeżo mielonym pieprzem i solą.
Na każdy kotlet nakładamy nasz farsz. Kotlety zwijamy w roladki. Aby nasze schabowe roladki się nie rozpadały spinamy je wykałaczkami.
Każdą roladkę najpierw obtaczamy w rozmąconym jajku, a następnie w bułce tartej.
Obsmażamy roladki na maśle.
Następnie dodajemy pozostałe grzyby (można je wcześniej drobniej posiekać) wraz z wywarem, w którym się gotowały.
Całość doprawiamy pieprzem, solą i słodką czerwoną papryką. Dusimy pod przykryciem do miękkości mięsa. W razie potrzeby można w trakcie dodać niewielką ilość wody. Pod koniec dodajemy słodką śmietankę 30%, jeszcze chwilę dusimy i próbujemy. W razie potrzeby doprawiamy do smaku.
Rada: Ja pod koniec dodałam jeszcze 2 łyżeczki przyprawy do gulaszu co wzbogaciło smak. Ale nie jest, to konieczne. Można użyć podstawowych przypraw z przepisu lub dodać ulubione zioła.
Smacznego
ależ pysznie to wygląda! 😀 siadam do stołu ♥
😀