Rogaliki serowe z malinami

Rogaliki serowe z malinami. Dziś podzielę się z Wami przepisem na pyszne i naprawdę proste rogaliki. Moja rodzina i znajomi je uwielbiają. Rogaliki możecie podać na przyjęciu, do filiżanki herbaty lub zabrać ze sobą do szkoły, pracy, na wycieczkę czy na piknik. My najczęściej zabieramy je ze sobą. Pakujemy nasze rogaliki w papierowe torebki i… cieszymy się ich smakiem na każdej wycieczce 🙂 A mąż jak tylko wyczuje, że były pieczone od razu woła, żeby zostawić mu choć dwa do pracy 😉 Gdzie kupić takie papierowe torebki? Polecam Wam zajrzeć do FPHU Green Pack. Wybór jest ogromny. Ja posiadam cały pakiet.

Takie papierowe torebki, to u mnie coś niezbędnego. Pakuję w nie kanapki mężowi do pracy, domowe bułeczki, chlebek, idealne też są np. do domowych zapiekanek (ale o tym innym razem 😉 ) czy bułek czosnkowych itd. Tutaj możecie zobaczyć pełną ofertę (klik)  Poza torebkami warto zakupić zestaw papier do pieczenia (8 m) i folia spożywcza.

Pełną ofertę producenta możecie zobaczyć na jego stronie:

A teraz zapraszam Was na przepis. Spróbujcie, naprawdę warto 🙂

Składniki:

  • 250 g masła lub margaryny (temperatura pokojowa)
  • 250 g sera (można użyć ser z wiaderka na sernik, 3-krotnie zmielony ser lub gęsty serek śmietankowy w kostce)
  • 2 szklanki mąki pszennej + do podsypania
  • miseczka malin (u mnie mrożone, ale można użyć świeże)
  • cukier puder do oprószenia rogalików

Przygotowanie:

Do miski przekładamy cały ser, dodajemy masło (lub margarynę) i wsypujemy mąkę pszenną. Całość zagniatamy. Powinniśmy uzyskać elastyczne, jednolite ciasto ( w razie potrzeby podczas zagniatania podsypujemy delikatnie rękę mąką, nie sypcie mąki bezpośrednio do ciasta, bo może okazać się jej za dużo).

Ciasto zawijamy w folię (lub zostawiamy w misce) i wkładamy do lodówki na minimum 1 godzinę.

Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy na kształt a la koła na podsypanym mąką blacie lub macie. Kroimy całość na trójkąty (ja niektóre później zmniejszyłam, jeśli chcecie więcej mniejszych rogalików podzielcie ciasto na dwie części i rozwałkujcie dwa koła).

Na każdy trójkąt (u góry) układamy po kilka malin (w linii) i ostrożnie zwijamy całość zaczynając od szerszego końca (nadajemy kształt rogalików).

Rogaliki układamy (w odstępach) na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Ja robiłam większe rogaliki, upiekłam je na dwóch mniejszych blaszkach.

Rogaliki pieczemy w nagrzanym do 180 stopniu piekarniku (grzanie góra-dół, bez termoobiegu, pod koniec można na chwilę włączyć termoobieg, aby rogaliki ładniej się zarumieniły). Czas pieczenia będzie różny w zależności od piekarnika i wielkości rogalików – u mnie około 35 minut. Pieczemy do uzyskania ładnego złotego koloru.

Gdy rogaliki wystygną oprószamy je cukrem pudrem.

Smacznego

Print Friendly, PDF & Email

18 comments

Dodaj komentarz

*