Rodzaje japońskiej zupy ramen

Ramen

Historia tej potrawy jest dość krótka, ale niezwykle ciekawa. Popularność ramenu w Japonii gwałtownie wzrosła po drugiej wojnie chińsko-japońskiej. Krótko po zakończeniu wojny wojska japońskie wróciły do domu z Chin z nowym uznaniem dla kuchni chińskiej. Wtedy japończycy zaczęli gotować ramen na potęgę. Ramen to zupa z makaronem, która stała się jedną z najpopularniejszych potraw Japonii znaną na całym świecie. Dlaczego Ramen stał się tak popularny? Przede wszystkim jest niedrogi i powszechnie dostępny, co czyni go idealnym rozwiązaniem dla podróżujących z ograniczonym budżetem. Restauracje z tą zupą można znaleźć praktycznie w każdym zakątku Japonii. Co ciekawe w każdym regionie można spróbować trochę innych odmian tego popularnego dania z makaronem. Na przestrzeni lat mieszkańcy modyfikowali przepis na zupę według własnych upodobań – wyjaśnia szef kuchni restauracji HOT, specjalizujący się gotowaniu ramen z Łodzi.

Ramen to nie tylko wywar z makaronem. Najczęściej aby odróżnić rameny od siebie dodaje się do nich inne składniki. Najpopularniejsze dodatki do zupy to nori (rodzaj papieru z wodorostów), wakame (rodzaj nawodnionych wodorostów), menma (konserwowane pędy bambusa), negi (szalotka), kikurage (czarny grzyb), nasiona sezamu, smażony czosnek, jajko, kawałki mięs oraz imbir.

Najpopularniejsze rodzaje ramenu

Japońska zupa ramen klasyfikowana jest według bazy zupy. Kucharze na całym świecie mają wiele własnych sposobów na przygotowanie wywaru do tego dania, jednak wyróżnia się kilka ich podstawowych rodzajów:

  • Shoyu
    Zupa shoyu-ramen to klarowny, brązowy bulion o smaku sosu sojowego (jap. shoyu). Zupa ta zazwyczaj zrobiona jest z rosołu drobiowego, ale często do jej przygotowania używa się kilka rodzajów mięsa np. wołowiny lub ryby. Sposób doboru mięsa zależy od regionu w jakim jest przygotowywana. Shoyu-ramen jest najpopularniejszym rodzajem ramenu. Jeśli w danej restauracji nie określono konkretnego rodzaju wywaru, można spodziewać się, że będzie to właśnie shoyu. Ten rodzaj zupy ramen szczególnie polecany jest osobom lubiącym pikantne smaki, ponieważ najczęściej podawany jest na ostro. Shoyu najczęściej podawany z dodatkiem jaja, pędów bambusa czy wodorostów. 
  • ShioShio-ramen to lekki, klarowny rosół doprawiony solą, która jest wyczuwalna podczas jedzenia. Zupa ta zwykle jest zrobiona z bulionu drobiowego, ale może być również aromatyzowana innymi mięsami, takimi jak wieprzowina lub wołowina. Zawarta w potrawie sól nie wpływa na wygląd bulionu, dlatego zupa Shio jest jasna i klarowna. Shio najczęściej podawany jest z mięsem z kurczaka, pędami bambusa i rybami.
  • Tonkotsu
    Ten rodzaj japońskiej zupy ramen wywodzi się z okolic miejscowości Kiusiu. Ramen tonkotsu składa się z kości wieprzowych, które gotuje się nawet do 15 godzin – do momentu, aż wytworzy się mętny biały bulion. Jest to niezwykle tłusta, gęsta oraz kremowa zupa, często dodatkowo przyprawiana rosołem drobiowym i słoniną. Dodatkiem do tonkotsu zazywczaj są kawałki mięsa oraz różne warzywa.
  • Miso
    Zupa miso-ramen doprawiona jest sporą ilością pasty sojowej (jap. miso). Dzięki dodaniu tego składnika powstaje gęsta, brązowa zupa o bogatym, złożonym smaku. Sposób podania w ten sposób zupy ramen wywodzi się z miejscowości Hokkaido, gdzie długie oraz mroźne zimy spowodowały duże zapotrzebowanie mieszkańców na bardziej treściwą zupę. Zupa miso pozostawia w ustach pełniejszy, złożony smak w porównaniu do innych rodzajów wywarów. Popularne dodatki do zupy miso to kapusta i kiełki.

Pisząc o zupie ramen warto wspomnieć o makaronie, który jest dopełnieniem całej tej potrawy. Makaron na bazie pszenicy przeznaczony do tej zupy występuje w wielu różnych rodzajach. Najbardziej popularny jest długi i elastyczny jednak istnieje niezliczona ilość ich odmian oraz kształtów. W wielu restauracjach można dobrać makaron do zupy według własnych upodobań (np. tutaj: https://www.hotwokpot.pl/menu).

 

Print Friendly, PDF & Email

Dodaj komentarz