Proste bułeczki śniadaniowe Proste, pyszne, delikatnie maślane bułeczki, które udadzą się nawet początkującemu 😉 Bo czasem nie trzeba nic więcej. Takie bułeczki idealnie sprawdzą się na śniadanie (można je przygotować wieczorem) lub kolację. Pyszne z masłem, warzywami, wędliną, serem… Z tym czym każdy lubi najbardziej 😉 Bo czy jest coś lepsze niż domowe pieczywo? Patrząc na reakcję mojego męża, który wprost nie mógł się doczekać aż skończę zdjęcia – myślę, że nie 😉 Polecam Wam ten prosty przepis na śniadaniowe bułeczki.
Składniki:
- 320 g mąki pszennej
- 60 g masła extra OSM Radomsko
- 1 jajko
- szczypta cukru
- mała szczypta soli
- 125 ml ciepłego mleka Ale! Mleko
- 1 opakowanie drożdży instant
Dodatkowo:
- 1 jajko do posmarowania bułeczek
- sezam do posypania
Przygotowanie:
Masło rozpuszczamy i odstawiamy do przestudzenia.
Do miski wsypujemy mąkę, drożdże instant, dodajemy cukier, sól, wbijamy 1 jajo, wlewamy ciepłe mleko i rozpuszczone masło.
Składniki wstępnie wyrabiamy łyżką, następnie robimy to ręką tak długo aż ciasto będzie elastyczne. Podczas wyrabiania w razie potrzeby posypujemy rękę mąką, tak by ciasto się do niej nie lepiło.
Z ciasta formujemy kulę, przekładamy ją do miski przykrywamy folią spożywczą lub ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 90 minut. Ciasto powinno podwoić swoją objętość.
Ciasto wyrabiamy krótko na blacie i dzielimy na bułeczki. Bułeczki układamy w odstępach na blaszce (wysmarowanej lekko olejem lub wyłożonej papierem do pieczenia). Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 25 min.
W tym czasie rozgrzewamy do 180 stopni piekarnik (grzanie góra-dół, bez termoobiegu).
Smarujemy bułki roztrzepanym jajkiem i posypujemy sezamem.
Pieczemy do ładnego zarumienienia około 20-25 min (czas zależy od piekarnika).
Smacznego