Świąteczny likier (przepis) i inne świąteczne inspiracje
Święta już tuż tuż, dlatego dzisiaj mam dla Was wpis pełen świątecznych inspiracji. A wszystko zaczęło się od pytania – „Co na prezent?” Jak to co? Najlepiej własnoręcznie przygotowany świąteczny likier zapakowany w piękną skrzyneczkę na alkohol z motywem świątecznym. Jak pomyślałam tak też zrobiłam 😉 Jeden likier idzie w prezencie, a drugi zrobiony dla nas 😉 Likier przygotowuje się dosłownie w kilka chwil. Jest prosty i pyszny. A zapakowany w takie drewniane pudełko z motywem świątecznym prezentuje się świetnie. Zgodzicie się?
Gdzie kupić taką świąteczną skrzyneczkę na alkohol i inne drewniane ozdoby na święta?
Szukacie inspiracji do ubioru choinki? Oryginalnych serwetników? Pięknej misy w kształcie orzeszka? A może innych wyjątkowych ozdób czy wspomnianej skrzynki na alkohol? Polecam Wam zajrzeć na profil Drewniane Fantazje (profil znajdziecie zarówno na FB, jak i IG)
Ja mam stamtąd sporo cudnych dodatków. Poza wspomnianą skrzyneczką (klik) mam piękną drewnianą misę na orzechy (cudowna!) i inne typowo świąteczne ozdoby – choinkę z wiszącą bombką, drewniane bombki (będą idealne na choinkę i do stroików). Mam też piękny lampion, stojaki na serwetki (są świetne i naprawdę oryginalne), ozdoby do malowania dla dzieci czy też stroik, ale o tym opowiem Wam na moim IG lub w osobnym wpisie.
Polecam Wam zajrzeć na profil Drewniane Fantazje bo tam naprawdę można znaleźć wiele ciekawych rzeczy i to nie tylko takich na święta.
Uwaga niespodzianka!
Dzięki uprzejmości firmy Drewniane Fantazje, jeśli obserwujecie mnie i ich oraz podacie w wiadomości hasło slodkieokruszki , to dostaniecie 10% rabatu na zakupy.
Zniżka obowiązuje do świąt
Te stojaki na serwetki są świetne! Takich jeszcze nie widziałam 😉 Najbardziej podobają się moim dzieciom 😉
Jak przygotować szybki świąteczny likier?
Wystarczy chwila podgrzewania, mieszania i już można przelewać likier do butelki. Potem już tylko schłodzić, zapakować w skrzyneczkę i śmiało można podarować taki likier w prezencie 😉 lub zostawić do domowej degustacji 😉
Składniki:
- 400 g masy kajmakowej (u mnie wersja z solą morską)
- 0,5 łyżeczki przyprawy do piernika
- 200 ml śmietanki 30%
- 250-350 ml wódki (w zależności jak mocne likiery lubimy)
Przygotowanie:
Do garnka wlewamy śmietankę, dodajemy masę kajmakową i przyprawę do piernika.
Całość podgrzewamy, często mieszając. Uwaga! Masy nie doprowadzamy do zagotowania!
Garnek z masą odstawiamy do przestudzenia. Masę przekładamy do miski, dolewamy wódkę i energicznie mieszamy. Wódkę dolewamy stopniowo, co jakiś czas próbując likier, by dostosować jego moc i gęstość do własnych upodobań. W razie potrzeby można też dolać śmietanki by zmniejszyć moc likieru. Można też dodać więcej przyprawy (kwestia upodobań).
Likier przelewamy do butelki i wstawiamy do lodówki, aby smaki dobrze się przegryzły.
Likier gęstnieje po schłodzeniu, dlatego przed spożyciem gotowy likier należy wstrząsnąć.
Smacznego