Quiche z kiełbasą krakowską suchą i grzybami

Quiche z kiełbasą krakowską suchą i grzybami (1)

Quiche z kiełbasą krakowską suchą i grzybami (2)

Quiche z kiełbasą krakowską suchą i grzybami, to jedno z ulubionych dań mojej rodziny i przyjaciół. Często przygotowuję taką wytrawną tartę na różne przyjęcia. Danie jest treściwe i nie przysporzy Wam większych problemów w przygotowaniu. Bohaterem, który nadaje smak quiche jest oczywiście kiełbasa krakowska sucha. Dlatego ważne jest, abyście wybrali produkt jak najlepszej jakości.

Dobrą jakość mięsa do produkcji certyfikowanych wędlin uzyskuje się dzięki hodowcom, którzy spełniają normy systemu QAFP. Warto pamiętać, że to czym hodowca karmi swoje zwierzęta i jak o nie dba jest kluczowym elementem i ma ogromny wpływ na finalny produkt. Pozyskanie dobrego mięsa do produkcji wędlin, to początek długiego procesu, składających się z wielu etapów podlegających kontroli.

Kiełbasa krakowska sucha wytwarzana w systemie QAFP  to jedna z ulubionych wędlin w naszym domu, swój charakterystyczny smak zawdzięcza czarnemu pieprzowi i mieszance aromatycznych przypraw. Często dodaję ją do wykwintnych tart, obiadów, przystawek czy chociażby zwykłych kanapek. Jej smak cenią nawet najmłodsi domownicy, którzy bardzo często pomagają mi w przygotowaniach quiche (najczęściej podjadając kiełbasę ;)) Właśnie ze względu na nich sięgam po kiełbasy takie jak krakowska sucha, żywiecka, czy podwawelska ekstra objęte Gwarancją Jakości Żywności. Warto postawić na jakość, bo to ona ma wpływ  na smak Waszych potraw.

Składniki: (na formę na tartę 28 cm)

Na spód (dwie porcje ciast):

  • 2 x 120 g masła
  • 2 x 200 g mąki pszennej
  • duża szczypta soli
  • 2 jajka M

Na nadzienie:

  • 260 g kiełbasy krakowskiej suchej
  • 1 duża czerwona cebula
  • 2 łyżki masła
  • 250 g pieczarek
  • 3 łyżki posiekanej zielonej pietruszki
  • 170 g startego żółtego sera gouda
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 3 jajka M
  • 1 szklanka mleka
  • 1/2 szklanki śmietanki 30%
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

Przygotowanie ciasta:

Formujemy dwa kawałki ciasta (na mniejszą formę starszy jeden). Do dużej miski / na stolnicę wsypujemy mąkę (200 g), dodajemy posiekane masło (120 g) i szczyptę soli. W palcach tworzymy coś a la kruszonkę, następnie wbijamy 1 jajko. Zagniatamy szybko ciasto. Wkładamy je na chwilę do lodówki. W tym czasie robimy drugie ciasto w analogiczny sposób. Na dno formy na tartę wykładamy pierwsze lekko schłodzone ciasto i ugniatając ręką rozkładamy je na spodzie, następnie drugim kawałkiem ciasta wylepiamy dokładnie boki formy i inne brakujące miejsca. Spód nakłuwamy widelcem. Formę wkładamy do lodówki na minimum godzinę.

Wyciągamy formę, nastawiamy piekarnik na 190 stopni grzanie góra-dół. Ciasto okrywamy formą aluminiową i wysypujemy obciążenie np. fasolę. Pieczemy 10 minut, po czym zdejmujemy folię i obciążenie i dopiekamy jeszcze 5 minut. Uwaga! Przy następnym etapie potrzebujemy piekarnika nagrzanego do 180 stopni.

Przygotowanie farszu:

Kiełbasę kroimy w plastry, a następnie drobniej.

Na patelni na łyżce masła podsmażamy drobno pokrojoną cebulę, doprawiając ją delikatnie solą.  Grzyby kroimy w pół lub ćwierć plasterki i również podsmażamy je z odrobiną soli na łyżce masła.

Do miski wkładamy przygotowaną cebulę, grzyby starty na drobnych oczkach żółty ser, posiekaną zieloną pietruszkę, kiełbasę oraz łyżkę mąki pszennej. Całość mieszamy.

W drugiej misce roztrzepujemy rózgą jajka z mlekiem, śmietanką, doprawiając solą i pieprzem.

Na podpieczony spód wykładamy składniki nadzienia, następnie całość zalewamy masą śmietanowo-jajeczną.

Naszą quiche (tarte) wkładamy ostrożnie do piekarnika nagrzanego do 180 stopni grzanie góra-dół. Pieczemy całość około 40-45 minut na złoty kolor.

Smacznego !

Quiche z kiełbasą krakowską suchą i grzybami - przygotowanie (1) Quiche z kiełbasą krakowską suchą i grzybami - przygotowanie (2)Quiche z kiełbasą krakowską suchą i grzybami (3)

Po więcej informacji na temat kiełbas objętych QAFP zapraszam Was na stronę odadojakosci.pl

Polecam Wam również odwiedzić:

Pokaz Kulinarny w Irlandii Północnej /Luty 2018/ Belfast

Gatroshow 2018 /28.02-01.03.2018/ Warszawa

Eurogastro. Międzynarodowe Targi Gastronomiczne /21-23.03.2018/ Warszawa

 

belka_blogerzy

Print Friendly

10 comments

Dodaj komentarz


*