Dziś polecam Wam rodzinne ciasto serowo-czekoladowe z dżemem porzeczkowym. Dlaczego rodzinne? Bo doskonale sprawdza się na rodzinne spotkania. Ciasto piekę w dość dużej blaszce, łączę w nim ulubione smaki moich najbliższych – czekoladowy murzynek i pyszny sernik, a do tego słodycz przełamuję lekko kwaskowatym dżemem porzeczkowym. Spróbujcie i Wy, polecam.
Rodzinne ciasto serowo-czekoladowe z dżemem porzeczkowy upiekłam na mące od Swoja Mąka.
Uwaga! 5% rabatu na zakupy w sklep.swoja-maka.pl na hasło: #slodkieokruszki
Składniki: (na prostokątną blaszkę – u mnie 30×25)
Na czekoladowe ciasto:
- 4 jajka M
- 1 szklanka cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej – u mnie od Swoja Mąka (polecam! i pamiętajcie o rabacie*)
- 250 g masła lub margaryny
- mała szczypta soli
- 2 łyżeczki cukru wanilinowego
- 5 łyżek wody
- 3 łyżki ciemnego kakao – u mnie z eSłoneczko
Na warstwę serową:
- 4 jajka M
- 230 g cukru
- 500 g białego sera z wiaderka (nie może być wodnisty)
- 125 g masła
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- mała szczypta soli
Dodatkowo:
Przygotowanie:
Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni (piekę na opcji grzanie dół).
Ciasto czekoladowe:
Masło lub margarynę rozpuszczamy w garnuszku wraz z cukrem, cukrem wanilinowym, wodą i kakao. Mieszamy do połączenia składników. Odstawiamy na bok w celu przestudzenia.
Szykujemy dwie miski. Białka oddzielamy od żółtek. W jednej misce białka ubijamy na sztywno z małą szczyptą soli. W drugiej miksujemy krótko żółtka z przestudzoną masą kakaową. Dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia i znów krótko miksujemy. Następnie dodajemy pianę z białek i mieszamy ją łyżką z ciastem lub króciutko miksujemy. Ciasto wylewamy na wysmarowaną tłuszczem i obsypaną kaszą manną blaszkę.
Część serowa:
Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy na sztywno z małą szczyptą soli. Miękkie masło miksujemy z cukrem i żółtkami. Następnie dodajemy ser i mąkę, miksujemy do połączenia składników. Na koniec dodajemy pianę z białek i delikatnie (i krótko) miksujemy. Masę serową wykładamy łyżką na czekoladowy spód.
Na masę serową nakładamy w kilkunastu miejscach dżem porzeczkowy (kilka łyżeczek). Doskonale przełamuje słodycz ciasta.
Końcowe przygotowania:
Ciasto wkładamy do nagrzanego do 190 stopni piekarnika na środkowy poziom. Pieczemy około 60 minut (stan upieczenia należy sprawdzić patyczkiem). Ciasto powinno ładnie odchodzić od boków, a warstwa serowa być przyrumieniona z wierzchu.
Gdy ciasto ostygnie oprószamy je delikatnie cukrem pudrem i kroimy.
Smacznego
Dziś ciasto podałam popołudniowej kawy na tacy od MyGiftDNA. Na przyjęcia polecam Wam podać je na pięknej paterze z grawerowanym napisem.
rewelacyjne. prawdziwie domowe 🙂
Dziękuję 🙂
Ale smacznie wygląda! Kiedyś moja babcia robiła podobne 🙂 W ogóle ciasta serowo – czekoladowe są pyszne!
Dziękuję 🙂 I zgadzam się w 100% takie ciasta są naprawdę pyszne 🙂
Pozdrawiam
wygląda pysznie 🙂
Dziękuję 🙂
Pyszne ciasto 🙂
Dziękuję 🙂