Kremowy deser waniliowo-kokosowy z bananem (na domowym budyniu)

Kremowy deser waniliowo-kokosowy z bananem (na domowym budyniu) (1)Dziś zapraszam Was na kremowy deser waniliowo-kokosowy z bananem. Deser przygotowałam na bazie domowego budyniu. Przygotowanie zajmie Wam dosłownie chwilę, a smak… jak dla mnie słodkie niebo 😉 Uwielbiam kokos, waniliowe smaki i słodycz banana. Spróbujcie i Wy 😉

Kremowy deser waniliowo-kokosowy z bananem (na domowym budyniu) (2)

P.s. Zdjęcie nie oddaje całego uroku deseru – uwierzcie mi, że nie ma nic piękniejszego niż domowy budyń. W kupnym nie zobaczycie tych uroczych waniliowych kropeczek 😉 Jeśli jeszcze nie próbowaliście przygotować domowego budyniu, to zdecydowanie Wam polecam.

Składniki:

  • 2 szklanki mleka (500 ml)
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka cukru
  • 2 łyżki cukru z prawdziwą wanilią
  • 2 żółtka jaj klasy M
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej + 2 łyżeczki
  • 2 łyżki wiórek kokosowych – u mnie Targroch
  • 1 banan
  • kokosowe ciasteczka (u mnie bez cukru) – do nabycia na eSłoneczko

Przygotowanie:

Pół szklanki mleka przelać do miseczki. Resztę mleka zagotować z masłem. Do miski z mlekiem dodać oba cukry, 2 żółtka i mąkę ziemniaczaną. Dokładnie wymieszać składniki np. ręczną trzepaczką. Wlać zawartość miseczki do gotującego się mleka (zmniejszyć płomień) i mieszać intensywnie do zgęstnienia całego budyniu.

Odłożyć 5 łyżek budyniu i dokładnie wymieszać z wiórkami kokosowymi. Kokosową warstwę wyłożyć po równo na dno dwóch pucharków. Następnie nałożyć pokrojonego w kostkę banana (część zostawić do dekoracji) i całość przykryć waniliowym budyniem.

Na wierz każdego deseru wyłożyć po kilka kawałków pokrojonego banana, pół kokosowego ciasteczka, a całość posypać wiórkami. Podawać od razu.

Smacznego

Print Friendly, PDF & Email

2 comments

Dodaj komentarz