Lubicie placuszki? Ja i moi bliscy wprost za nimi przepadamy. Zwłaszcza najmłodsi zajadają się nimi ze smakiem. Dlatego tak często na moim stole goszczą najróżniejsze wersje placków. Dziś zapraszam Was na przepis na pyszne i puszyste placuszki na kefirze. Idealne śniadanie dla małych i dużych łasuchów. Spróbujcie. Takie placuszki na kefirze są niezwykle proste w wykonaniu, puszyste, a co najważniejsze wyjątkowo smaczne.
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki cukru wanilinowego
- 7 czubatych łyżek mąki pszennej
- 1 szklanka truskawkowego kefiru
- 1 małe jajko
- szczypta soli
- olej do smażenia
- do podania – ulubione owoce, np. jagody, cukier puder lub śmietanka 30%
Do miski wlewamy szklankę kefiru truskawkowego, dodajemy jajko i mieszamy łyżką. Następnie dodajemy pozostałe składniki. Mieszamy wszystko dokładnie, aż do uzyskania jednolitej masy (przypomina gęstą masę naleśnikową).
Na rozgrzaną patelnię z odrobiną oleju wykładamy po łyżce masy. Placuszki smażymy na mniejszym ogniu na złoty kolor z obu stron.
Placuszki kefirowe najlepiej smakują posypane cukrem pudrem lub podane ze śmietaną w towarzystwie jagód lub innych owoców.
Smacznego
* przepis własny (powstał na zasadzie prób i błędów w doborze składników – idealna konsystencja)