Pulpeciki z szynki w sosie pieczarkowym

Pulpeciki z szynki w sosie pieczarkowym

Pulpeciki z szynki w sosie pieczarkowym. Dziś polecam Wam kolejny przepis na pyszny, szybki obiad dla całej rodziny. Delikatne pulpety z szynki w prostym sosie pieczarkowym. Sos pieczarkowy u mnie jest dość rzadki, ale Wy możecie go spokojnie mocniej zagęścić. Pulpeciki możecie podać np. z kaszą gryczaną, ziemniakami, makaronem lub świeżym pieczywem. Ja przeważnie przygotuje ich większą ilość dzięki temu oszczędzam i mam obiad na dwa dni 😉 Na Waszą prośbę na blogu pojawia się coraz więcej takich propozycji. Prostota i smak, to coś co cenię najbardziej, podobnie jak dobre garnki i sprzęt do kuchni.

Pytacie często w czym gotuję, gdzie kupuję garnki, formy czy patelnię. Dlatego dziś przy okazji wpisu chciałabym polecić Wam również wspaniałą patelnię i inne garnki, które możecie nabyć na stronie zwilling.pl

Od zawsze wybierałam wyłącznie patelnie i garnki sprawdzonych producentów, takie które posłużą mi na lata. Naprawdę warto raz dobrze zainwestować i cieszyć się czymś trwałym i uniwersalnym. Dlatego tak cenię głębokie patelnie granitowe. Moją ulubioną jest ta przedstawiona poniżej (choć oczywiście używam również płytszych patelni lub garnków z pokrywkami). Jednak głęboka patelnia granitowa o średnicy 28 cm i wysokości 7 cm powinna znaleźć się w każdej kuchni. Wytrzymała, funkcjonalna i odporna na uszkodzenia. Idealna do przygotowywania najróżniejszych obiadów dla całej rodziny.

Możecie w niej przygotować wspomniane pulpeciki z pieczarkami, gulasz, piersi z kurczaka w śmietanowym sosie, sos z kaszą, a nawet najróżniejsze warzywne placki i placuszki. Wiele inspiracji znajdziecie na moim blogu. Wystarczy wejść w zakładkę „Obiady”.

Mam też dla Was niespodziankę 😀

15% zniżki na nieprzecenione produkty dostępne na zwilling.pl

Wystarczy, że skorzystacie przy zakupach z kodu rabatowego SlodkieOkruszkiZwilling

 

Składniki:

  • 500 g mięsa mielonego z szynki
  • 1 kajzerka
  • 0,5 dużej cebuli (druga połowa do sosu)
  • 1 jajko
  • mleko do namoczenia kajzerki
  • sól i pieprz do smaku
  • 0,5 łyżeczki słodkiej czerwonej papryki
  • mąka do obtoczenia pulpetów
  • olej do podsmażenia

Na sos:

  • około 220 g pieczarek
  • 0,5 dużej cebuli
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżka mąki
  • pieprz i sól do smaku
  • około 2-2,5 szklanki bulionu

Rady: Sos pieczarkowy u mnie jest dość rzadki (dolałam dziś ciut za dużo bulionu ;)), ale Wy możecie go spokojnie mocniej zagęścić. Jeśli chcecie przygotować obiad dla większej rodziny lub na dwa dni użyjcie podwójnych porcji (1 kg mięsa mielonego z szynki, 2 kajzerki, 2 jajka itd).

Przygotowanie:

Pół cebuli szklimy na niewielkiej ilości tłuszczy. Kajzerkę rwiemy na kawałki i moczymy w mleko, odciskamy (tak by dalej była wilgotna). Przekładamy do miski. Dodajemy cebulę, mięso mielone, jajko i przyprawy. Mieszamy całość ręką. Z masy formujemy pulpeciki i każdy obtaczamy w mące (nadmiar mąki strzepujemy). Pulpeciki rumienimy z każdej strony (na rozgrzanym oleju). Wyciągamy na chwilę z naszej patelni.

Przygotowujemy sos. Drugą połowę cebuli kroimy i szklimy na niewielkiej ilości oleju (około 2 łyżki). Po czym dodajemy obrane, pokrojone pieczarki i łyżkę masła. Doprawiamy i chwilę smażymy aż woda ładnie odparuje. Ostrożnie dolewamy nasz bulion (ja dziś dolałam ciut więcej, wam polecam dolać najpierw mniejszą ilość, aby później dostosować gęstość sosu do własnych upodobań), mieszamy. Wkładamy podsmażone pulpeciki i zostawiamy na małym ogniu. Ja przykrywam moją patelnię pokrywką (jest uniwersalna i każda duża pokrywka spokojnie tu pasuje).

Pod koniec zagęszczamy sos. Topimy łyżkę masła, dodajemy łyżkę mąki, mieszamy. Następnie dolewamy około 0,5 szklanki bulionu (z gotowania pulpetów), szybko mieszamy tak by nie było grudek i przelewamy całość do garnka z pulpetami. Delikatnie mieszamy, gotujemy jeszcze chwilę. Próbujemy i opcjonalnie doprawiamy.

Smacznego

 

Print Friendly, PDF & Email

5 comments

Dodaj komentarz

*