Mini bułeczki – prosty przepis. Dziś polecam Wam przepis na mini bułeczki. Proste w przygotowaniu i naprawdę pyszne. Moje dzieci jedzą je najczęściej „od tak” bułeczka w rączkę 😉 Ja z nich przygotowuję mini kanapki pełne warzyw na śniadanie lub piknik. Możecie je też podać na różnych imprezach czy grillu. Na pewno wszystkim posmakują. I choć upały nie odpuszczają, to piekę te mini bułeczki dość często. Piekarnik parowym Electrolux na szczęście bardzo szybko się nagrzewa 🙂 Można też zastosować funkcję pary, dzięki czemu skórka na bułeczkach będzie jeszcze lepsza. Polecam i bułeczki i sprzęt 🙂 U mnie sprawdza się doskonale, a jak wiece piekę naprawdę często 😉
Składniki: (na około 14 sztuk, ilość zależy od wielkości bułeczki)
- 500 g mąki pszennej + do podsypania podczas wyrabiania
- 25 g świeżych drożdży
- 1 łyżka cukru
- 1 szklanka ciepłego mleka
- 1 jajko
- 120 g masła
- mała szczypta soli
- odrobina wody do posmarowania bułeczek
Przygotowanie:
Masło rozpuszczamy.
Do garnuszka wkruszamy drożdże, wlewamy około 150 ml ciepłego mleka, dodajemy łyżkę mąki i łyżkę cukru. Całość mieszamy i odstawiamy na kilka minut do wyrośnięcia (w tych temperaturach drożdże szybko ruszą).
Do miski wsypujemy resztę maki, wlewamy resztę mleka, rozpuszczone masło, wbijamy jajo, dodajemy małą szczyptę soli i nasz rozczyn. Wstępnie mieszamy całość drewnianą łyżką, a potem zagniatamy. W razie potrzeby dosypujemy mąki. Pamiętajcie, by nie dodawać jej bezpośrednio do ciasta, ale posypywać sobie dłoń podczas wyrabiania. Po około 5 minutowym wyrabianiu ciasto powinno być miękkie, sprężyste i nieklejące się do dłoni.
Miskę z ciastem przykrywamy ściereczką lub pokrywką (ja mam specjalną miskę do ciast drożdżowych) i odstawiamy na około 1 godzinę do podwojenia objętości (w tych temperaturach wyrośnie szybciej).
Piekarnik rozgrzewamy do 190 stopni (grzanie góra-dół, bez termoobiegu). Mój piekarnik bardzo szybko się nagrzewa więc robię, to właściwie na ostatnią chwilę.
Z wyrośniętego ciasta formujemy wałek, dzielimy go na około 14 części. Ja często nie robię równych części. To taki mój szybki przepis na bułeczki, więc nie przykładam do tego uwagi.
Z każdego kawałka formuje w dłoniach bułeczkę (możecie podsypać dłonie delikatnie mąką). Układamy je w odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (można od razu piec dwie blaszki). Z wierzchu każdą bułeczkę smarujemy wodą i wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy do uzyskania ładnego koloru (bułeczki należy obserwować, czas pieczenia może być różny w zależności od piekarnika, u mnie około 23 minuty).
Bułeczki studzimy na kratce.
Smacznego
Dawno domowych bułeczek nie jadłam…pora upiec
Polecam 😀 Prosto i pysznie 🙂
Jest jakiś sposób czym zastąpić mleko? Nie kupuję mleka, ale takie bułeczki chętnie bym zrobiła.
Przepraszam za późną odpowiedź. Pani komentarz mi gdzieś umknął. Polecam spróbować tej wersji bułeczek (bez mleka): https://www.slodkieokruszki.pl/domowe-bulki-z-przedzialkiem-najlatwiejszy-przepis/
Właśnie upiekłam. Pachną obłędnie. Szkoda, że zdjęcia nie mogę umieścić?. Moje pierwsze bułeczki w życiu, więc nie mogę się doczekać aż je spróbuję. Fajny, prosty przepis dla takiego laika jak ja. A mam pytanie, czy możesz podrzucić jakieś proste przepisy na ciasto drożdżowe i chlebek? Byłabym wdzięczna? . Pozdrawiam.
Dzień dobry, bardzo się cieszę, że Pani smakują 🙂 Zdjęcie można przesłać na mail: matleen@gazeta.pl lub przez fanpage na FB (poprzez wiadomość) https://www.facebook.com/slodkieokruszki/
Jeśli chodzi o przepis na chleb, to polecam ten: https://www.slodkieokruszki.pl/chleb-pszenny-najlatwiejszy-przepis/
Jeśli chodzi o ciasto drożdżowe, to typowej drożdżówki jeszcze u mnie brak w przepisach (postaram się to uzupełnić). Robiłam drożdżowy makowiec: https://www.slodkieokruszki.pl/kwiecisty-makowiec-drozdzowy-jak-przygotowac-efektowny-makowiec/ Drożdżowego rogala: https://www.slodkieokruszki.pl/drozdzowy-rogal-z-bialym-serem-i-mieta-pyszne-ciasto-drozdzowe/ lub Drożdżowy wieniec: https://www.slodkieokruszki.pl/drozdzowe-ciasto-wieniec-z-nadzieniem-serowo-kokosowym-i-owocami/ Tak to u mnie raczej ciasta drożdżowe na wytrawnie 😉 jak np. paszteciki itd
Na pewno wypróbuje przepisu
Polecam 🙂 Prosto i pysznie 🙂