Proste pszenne bułki

Proste pszenne bułki Od zawsze uważałam, że nie ma jak domowe pieczywo. Dziś zapraszam Was na pyszne i proste pszenne bułki. Minimalna ilość składników, proste wykonanie, nic tylko piec. Często wracam do tego przepisu. Tym razem upiekłam je na prośbę rodziny na niedzielną kolację. Było naprawdę pysznie 🙂

Bułki pszenne z tego przepisu wychodzą lekko chrupkie z zewnątrz i mięciutkie w środku. Niestety nie zdążyłam zrobić zdjęcia po przekrojeniu, ale widać to również na zamieszczonych zdjęciach – spójrzcie na boki bułeczek. Polecam Wam ten prosty przepis na domowe pszenne bułki.

Składniki: (na 7-8 sztuk)

  • 500 g mąki pszennej + do podsypania  – użyłam typ 500 TOTA
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 1 płaska łyżeczka cukru
  • 30 g świeżych drożdży
  • 250 ml ciepłej wody
  • 5 łyżek oleju

Przygotowanie:

Do ciepłej wody wkruszamy drożdże, dodajemy łyżeczkę cukru i całość mieszamy. Ostawiamy na chwilę na bok.

Do większej miski wsypujemy mąkę, dodajemy sól, wlewamy nasze rozrobione drożdże i dodajemy olej. Wyrabiamy ciasto (ja robię to ręcznie). W razie potrzeby można delikatnie (!) podsypać rękę mąką. Ciasto powinno być miękkie i plastyczne, może być delikatnie lepkie.

Z ciasta formujemy a la kulę. Miskę z ciastem odstawiamy w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (na około godzinę).

Po tym czasie lekko oprószamy dłoń mąką i krótko znów wyrabiamy ciasto. Z ciasta formujemy w dłoniach kulki (u mnie zazwyczaj 7-8 sztuk). Układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przykrywamy  ściereczką i odstawiamy na 20 minut do lekkiego napuszenia.

Po tym czasie każdą bułeczkę smarujemy mlekiem.

Można też na każdej zrobić wzorek nożem.

Bułeczki pieczemy około 20 minut w nagrzany do 200 stopni piekarniku (grzanie góra-dół, bez termoobiegu). Czas pieczenia może być różny w zależności od piekarnika, należy obserwować bułki.

Smacznego

 

Print Friendly, PDF & Email

Dodaj komentarz

*