Proste ciasto z owocami

Proste ciasto z owocami. Dziś zapraszam Was na pyszne, proste ciasto z owocami idealne do filiżanki kawy. Przygotowanie zajmie Wam dosłownie kilka minut, a potem już tylko trzeba się uzbroić w cierpliwość, gdy ciasto rośnie w piekarniku. A rośnie pięknie 😉 To ciasto uda się każdemu. Możecie użyć dowolnych owoców. Placek z owocami przygotowuję najczęściej z mieszanką owoców, które mam akurat w domy. Dziś ciasto z malinami i jabłkiem. W sezonie często też przygotowuję pyszne ciasto z truskawkami. To jeden z moich ulubionych i najłatwiejszych przepisów na pyszne ucierane ciasto z owocami. Ten wypiek po prostu nie może się nie udać 😉 A jeśli wolicie np. kruche ciasta polecam Wam przepis na ciasto z truskawkami i budyniem.

Takie proste słodkości, to idealny dodatek do aromatycznej kawy. Ja dziś delektuje się kawałkiem ciasta z owocami i pyszną kawą z Palarni kawy Lafaye. Cudowne połączenie 🙂 Musicie spróbować. Jeśli cenicie sobie jakoś i smak, jesteście kawoszami, to koniecznie spróbujcie kaw z Palarni kawy Lafaye. Więcej o samej palarni pisałam Wam tutaj (klik).

Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 200 g masła
  • 5 jajek
  • 3/4 szklanki cukru
  • 0,5 łyżeczki ekstraktu waniliowego (zamiennie ulubiony aromat do ciasta lub cukier wanilinowy)
  • owoce: u mnie maliny z syropu (słoiczek 290 g, po odsączeniu małe sitko) i 1 jabłko*
  • cukier puder do oprószenia ciasta

*można również użyć truskawek, brzoskwiń itd

Przygotowanie:

Formę (użyłam kwadratowej 24×24 cm, możecie też użyć tortownicy 24-26 cm) wykładamy papierem do pieczenia (spód), a boki smarujemy masłem i obsypujemy np. mąką. Formę też można całą wysmarować masłem i obsypać mąką lub bułką tartą.

Masło rozpuszczamy i studzimy.

Do miski wbijamy jajka, dodajemy cukier i ekstrakt waniliowy (zamiennie ulubiony aromat do ciasta lub cukier wanilinowy). Miksujemy składniki na wysokich obrotach przez kilka minut.  Pod koniec ubijania powinna powstać puszysta i jasna masa. Do miski z naszym jajecznym puchem powoli wlewamy rozpuszczone masło, miksując. Odkładamy mikser. Dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia i mieszamy powoli (ale dokładnie) składniki łyżką.

Masę przekładamy do formy, wyrównujemy wierzch i nakładamy owoce. U mnie odsączone z syropu maliny (wyszło małe sitko malin) i  obrane i pokrojone w kosteczkę jabłko.

Formę z ciastem wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika (grzanie góra-dół, środkowy poziom, bez termoobiegu). Ciasto pieczemy około 45 minut do tzw. suchego patyczka. Czas pieczenia może być różny w zależności od piekarnika i ilości/rodzaju owoców.

Po przestudzeniu ciasto oprószamy cukrem pudrem.

Smacznego

 

 

Print Friendly, PDF & Email

9 comments

Dodaj komentarz

*