Proste ciasto z owocami. Dziś zapraszam Was na pyszne, proste ciasto z owocami idealne do filiżanki kawy. Przygotowanie zajmie Wam dosłownie kilka minut, a potem już tylko trzeba się uzbroić w cierpliwość, gdy ciasto rośnie w piekarniku. A rośnie pięknie 😉 To ciasto uda się każdemu. Możecie użyć dowolnych owoców. Placek z owocami przygotowuję najczęściej z mieszanką owoców, które mam akurat w domu. Dziś ciasto z malinami i jabłkiem. W sezonie często też przygotowuję pyszne ciasto z truskawkami. To jeden z moich ulubionych i najłatwiejszych przepisów na pyszne ucierane ciasto z owocami. Ten wypiek po prostu nie może się nie udać 😉 A jeśli wolicie np. kruche ciasta polecam Wam przepis na ciasto z truskawkami i budyniem.
Takie proste słodkości, to idealny dodatek do aromatycznej kawy. Ja dziś delektuje się kawałkiem ciasta z owocami i pyszną kawą z Palarni kawy Lafaye. Cudowne połączenie 🙂 Musicie spróbować. Jeśli cenicie sobie jakoś i smak, jesteście kawoszami, to koniecznie spróbujcie kaw z Palarni kawy Lafaye. Więcej o samej palarni pisałam Wam tutaj (klik).
Składniki:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 200 g masła
- 5 jajek
- 3/4 szklanki cukru
- 0,5 łyżeczki ekstraktu waniliowego (zamiennie ulubiony aromat do ciasta lub cukier wanilinowy)
- owoce: u mnie maliny z syropu (słoiczek 290 g, po odsączeniu małe sitko) i 1 jabłko*
- cukier puder do oprószenia ciasta
*można również użyć truskawek, brzoskwiń itd
Przygotowanie:
Formę (użyłam kwadratowej 24×24 cm, możecie też użyć tortownicy 24-26 cm) wykładamy papierem do pieczenia (spód), a boki smarujemy masłem i obsypujemy np. mąką. Formę też można całą wysmarować masłem i obsypać mąką lub bułką tartą.
Masło rozpuszczamy i studzimy.
Do miski wbijamy jajka, dodajemy cukier i ekstrakt waniliowy (zamiennie ulubiony aromat do ciasta lub cukier wanilinowy). Miksujemy składniki na wysokich obrotach przez kilka minut. Pod koniec ubijania powinna powstać puszysta i jasna masa. Do miski z naszym jajecznym puchem powoli wlewamy rozpuszczone masło, miksując. Odkładamy mikser. Dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia i mieszamy powoli (ale dokładnie) składniki łyżką.
Masę przekładamy do formy, wyrównujemy wierzch i nakładamy owoce. U mnie odsączone z syropu maliny (wyszło małe sitko malin) i obrane i pokrojone w kosteczkę jabłko.
Formę z ciastem wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika (grzanie góra-dół, środkowy poziom, bez termoobiegu). Ciasto pieczemy około 45 minut do tzw. suchego patyczka. Czas pieczenia może być różny w zależności od piekarnika i ilości/rodzaju owoców.
Po przestudzeniu ciasto oprószamy cukrem pudrem.
Smacznego
O nie słyszałam o tej palarni, zajrzę tam. A ciacho pierwsza klasa.
Polecam i ciasto i kawę 🙂
Pyszne ciasto, chętnie zrobię
Mam właśnie własne maliny, trzeba wypróbować ?
Polecam 😀
Pyszne ciasto. Robiłam je ostatnio z truskawkami. Jutro zrobię z gruszkami. Myśli pani że też wyjdzie?
Tak, z gruszkami też powinno być pyszne 🙂
To super, że gruszki będą dobre to ciasto. ; )
Ciasto powinno się udać z każdymi owocami 🙂 Wypróbowałam różne wersje 😉