Dziś szybki pomysł na pyszny posiłek 😉 Pita z wędliną, ogórkiem i papryką w czosnkowo pikantnym sosie. Danie, które sprawdzi się doskonale na obiad czy sytą kolację. Pitę można przygotować na naprawdę wiele różnych możliwości. Mam nadzieję, że moja wersja Wam zasmakuje 🙂
Składniki:
- 1 pita pszenna
- 4 liście sałaty
- 1/4 małej żółte papryki
- 1/2 ogórka gruntowego
- 4 plastry ulubionej wędliny – u mnie schab wędzony parzony
- szczypta pieprzu ziołowego Skworcu
- 1 łyżka majonezu
- 1/2 łyżki pikantnego ketchupu
- 2-3 łyżki sosu czosnkowego (u mnie z eSłoneczko)
- około 1 łyżki posiekanego świeżego koperku – u mnie od Baziółka
Przygotowanie:
Wędlinę kroimy w grubszą kostkę, przekładamy do miski. Dodajemy pokrojoną w kosteczkę żółtą paprykę, pokrojonego w drobną kostkę zielonego ogórka (wcześniej obranego) i porwane w rękach liście sałaty.
W miseczce mieszamy majonez, pikantny ketchup, sos czosnkowy (najpierw dodajcie mniej), posiekany koperek i szczyptę soli ziołowej. Sos dodajemy do reszty składników, mieszamy. Próbujemy, opcjonalnie doprawiając lub dodając np. sosu czosnkowego.
Pitę przygotowujemy wg wskazówek producenta – ja podpiekam swoją w tosterze. Nadziewamy przygotowanym farszem. Podajemy od razu.
Smacznego
Bardzo lubię takie dania 🙂
😀
Pyszne danie, w sam raz dla mnie 🙂
😀