Dziś zapraszam Was na pomysł na najłatwiejsze ziołowe kurczaczki na obiad lub do sałatki. Przygotowuje się je naprawdę szybko. To proste, pyszne, aromatyczne i tanie danie. Doskonałe ba obiad w towarzystwie zestawu surówek i ziemniaczków lub frytek, jak i jako dodatek do wielu sałatek. Podstawą dania są dobre przyprawy. Ja polecam Skworcu! Jakość i niska cena (nie płacimy za kolorowe opakowani). Używam ich już bardo długo i zdecydowanie Wam polecam 🙂
A teraz zapraszam Was na pyszny i szybki pomysł na przygotowanie piersi z kurczaka 😉
Składniki:
- 3 pojedyncze piersi z kurczaka
- 1 łyżka przyprawy do kurczaka – polecam tą od Skworcu
- 1 łyżeczka suszonej bazylii Skworcu
- szczypta pieprzu ziołowego Skworcu
- około 4 łyżki gotowego miksu oleju rzepakowego i słonecznikowego*
- około 3 łyżek wody
*można użyć inny tłuszcz, ilość też należy dostosować do własnych upodobań
Przygotowanie:
Piersi z kurczaka kroimy w kostkę lub paseczki. Przekładamy na patelnię z rozgrzanym miksem tłuszczów. Posypujemy przyprawą do kurczaka, dodajemy suszoną bazylię i szczyptę pieprzu ziołowego. Mieszamy drewnianą łyżką i smażymy na średnim ogniu, tak długo aż nasz kurczak będzie miękki i soczysty. Pod koniec dodajemy ostrożnie (zmniejszamy płomień) wodę, mieszamy i podsmażamy jeszcze chwilę, aby został nam a la sos (niewielka ilość) lub przykrywamy patelnię pokrywką i smażymy przez 1-2 minuty (nie dłużej, aby kurczak nie był zbyt suchy), wówczas nasz kurczak będzie bardziej chrupiący (idealny do sałatki, taki jak na zdjęciach).
Smacznego
Robię bardzo podobnie i potwierdzam, że jest mega pyszny 🙂
😀