Dziś zapraszam Was na pyszne i szybkie w przygotowaniu pieczone mini serniki z konfiturą malinową. Idealne do popołudniowej kawy, dla maluchów, a nawet dla niespodziewanych gości. Oczywiście zamiast konfitury malinowej możecie spokojnie użyć inną ulubioną lub położyć na serniczki świeże truskawki. Będę równie pysznie. Przepis jest naprawdę prosty, dlatego warto mieć go w zanadrzu. U nas takie serniczki znikają w błyskawicznym tempie 😉
Składniki: (na 12 sztuk)
- 500 g sera z wiaderka (nie wodnistego)
- 3 jajka L
- około 120 g cukru pudru
- 1 płaska łyżka budyniu śmietankowego – u mnie ten z eSłoneczko
- 2 opakowania herbatników regionalnych korzennych z polewą kakaową Cukry Nyskie (2×63 g)
- 50 g masła / margaryny
- konfitura malinową lub świeże owoce
- opcjonalnie listki świeżej mięty
Przygotowanie:
Ciastka przekładamy do misy blendera z nożami i rozdrabniamy. Następnie dodajemy do nich 50 g rozpuszczonego masła lub margaryny, mieszamy całość i odstawiamy na czas przygotowania masy.
Do miski wbijamy całe jajka, dodajemy cukier puder i miksujemy całość na puch. Następnie dodajemy cały ser i płaską łyżkę budyniu śmietanowego. Całość miksujemy tylko do połączenia składników.
Formę na muffinki wykładamy papilotkami. Do każdej papilotki nakładamy nasze rozdrobnione ciasteczka (u mnie około 1 i 1/2 łyżeczki). Ugniatamy palcem, aby stworzyć bardziej zwarty spód dla serniczków. Następnie wykładamy nasza serową masę.
Mini serniki pieczemy w nagrzanym do 170 stopni piekarniku na środkowym poziomie przez około 25-30 minut. Studzimy i wkładamy do lodówki na minimum 1 godzinę (serniczki muszą być dobrze schłodzone, aby miały zwartą konsystencję i łatwo się je wyciągało z papilotek).
Po schłodzeniu nakładamy na każdy serniczek porcję konfitury – u mnie malinowa (można użyć innej lub dodać świeże owoce np. truskawki). Opcjonalnie zdobimy świeżą miętą.
Smacznego
Bardzo lubię serniczki, a te wyglądają obłędnie smacznie 🙂 Pycha 🙂
Dziękuję 😀