Pita z wędliną, ogórkiem i papryką w czosnkowo pikantnym sosie

Pita z wędliną, ogórkiem i papryką w czosnkowo pikantnym sosie (1) Dziś szybki pomysł na pyszny posiłek 😉 Pita z wędliną, ogórkiem i papryką w czosnkowo pikantnym sosie. Danie, które sprawdzi się doskonale na obiad czy sytą kolację. Pitę można przygotować na naprawdę wiele różnych możliwości. Mam nadzieję, że moja wersja Wam zasmakuje 🙂

Pita z wędliną, ogórkiem i papryką w czosnkowo pikantnym sosie (2)

Składniki:

  • 1 pita pszenna
  • 4 liście sałaty
  • 1/4 małej żółte papryki
  • 1/2 ogórka gruntowego
  • 4 plastry ulubionej wędliny – u mnie schab wędzony parzony
  • szczypta pieprzu ziołowego Skworcu
  • 1 łyżka majonezu
  • 1/2 łyżki pikantnego ketchupu
  • 2-3 łyżki sosu czosnkowego (u mnie z eSłoneczko)
  • około 1 łyżki posiekanego świeżego koperku – u mnie od Baziółka

Przygotowanie:

Wędlinę kroimy w grubszą kostkę, przekładamy do miski. Dodajemy pokrojoną w kosteczkę żółtą paprykę, pokrojonego w drobną kostkę zielonego ogórka (wcześniej obranego) i porwane w rękach liście sałaty.

W miseczce mieszamy majonez, pikantny ketchup, sos czosnkowy (najpierw dodajcie mniej), posiekany koperek i szczyptę soli ziołowej. Sos dodajemy do reszty składników, mieszamy. Próbujemy, opcjonalnie doprawiając lub dodając np. sosu czosnkowego.

Pitę przygotowujemy wg wskazówek producenta – ja podpiekam swoją w tosterze. Nadziewamy przygotowanym farszem. Podajemy od razu.

Smacznego

Print Friendly, PDF & Email

4 comments

Skomentuj Marzena Anuluj pisanie odpowiedzi