Pancakes na mleku i jogurcie

Pancakes na mleku i jogurcie Dziś mam dla Was przepis na pyszne i puszyste pancakes na mleku i jogurcie. To idealne placuszki na śniadanie, lunch czy podwieczorek. My je bardzo lubimy. Ostatnio przygotowuje je zamiennie z placuszkami bananowymi (klik) Dzisiejszy przepis na pancakes jest naprawdę prosty. Jednak należy zawsze zwrócić uwagę na to jak smażyć pancakes. Placuszki najlepiej smażyć na mniejszym płomieniu, aby ładnie urosły i się zarumieniły. Zbyt duży płomień sprawi, że się spieką mocno z wierzchu, a w środku mogą być jeszcze surowe lub po prosto będą zbyt płaskie i twarde. A w końcu tego nie chcemy, prawda? Takie pancakes z sodą pięknie wyrastają, jeśli tylko damy im szansę 😉 A jak je podać? To już kwestia gustu. Można je jeść bez dodatków, z owocami i syropem klonowym, z miodem lub dżemem itd Opcji jest naprawę wiele i każda jest równie pyszna. Polecam wam ten pyszny i prostyprzepis. Oczywiście nie są to typowe amerykańskie pancakes, ale ta wersja powinna Wam naprawdę posmakować. Spróbujcie.

Składniki:

Składniki na pancakes:

  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 łyżka cukru (można użyć trzcinowego)
  • 2 łyżki oleju lub rozpuszczonego masła (ja dziś użyłam masło)
  • 2 jajka klasy M
  • ¾ szklanki naturalnego jogurtu
  • ¾ szklanki mleka

Propozycja podania:

  • syrop klonowy i truskawki lub inne owoce

Przygotowanie:

Uwaga! Składniki takie jak mleko, jajka i jogurt powinny być w temperaturze pokojowej.

W jednej misce mieszamy mąkę z sodą i proszkiem do pieczenia.

W drugiej miksujemy przez chwilę jajka z łyżką cukru. Dolewamy jogurt, mleko, dodajemy ekstrakt waniliowy oraz oleju lub rozpuszczone masło i miksujemy do połączenia. Na koniec partiami dodajemy mąką miksując na małych obrotach do połączenia składników.

Odstawiamy nasze ciasto na około 10 minut.

Po tym czasie smażymy na rozgrzanej patelni (bez tłuszczu, tłuszcz jest już w cieście) małe placuszki – ja nakładam po łyżce masy na patelnię. Placuszki odwracamy na drugą stronę, gdy pojawią się pęcherzyki. Smażymy jeszcze chwilę i podajemy. Uwaga! Placuszki najlepiej smażyć na mniejszym płomieniu, aby ładnie urosły i się zarumieniły. Zbyt duży płomień sprawi, że się spieką mocno z wierzchu, a mogą być jeszcze surowe w środku.

Z podanych składników wyjdą 2-3 porcje placuszków (ilość zależy od wielkości placuszków).

Propozycja podania – każdą porcję podajemy z owocami np. truskawkami i syropem klonowym.

Smacznego

 

 

Print Friendly, PDF & Email

6 comments

Dodaj komentarz

*