Pączki serowe w kilka chwil

Pączki serowe w kilka chwil (1)Pączki serowe w kilka chwil (2)

Dziś zapraszam Was na pyszne pączki serowe, które przygotujecie dosłownie w kilka chwil. Wystarczy miska, serek śmietankowy mielony typu pacynka, chwila zabawy w rolowanie kuleczek i… można się delektować wybornymi domowymi pączkami. Do tego filiżanka ulubionej herbaty i… dzień będzie udany, a już na pewno pyszny 😉 Ja od jakiegoś czasu w raz z rodziną delektujemy się herbatkami od Teekanne. Seria „Magic Winter” bardzo nam posmakowała. Już nie wyobrażam sobie popołudnia bez tej herbaty. Każdy znalazł coś dla siebie wśród 6 pysznych rodzajów. Spróbujcie i Wy, polecam. Już po zaparzeniu unosi się cudowny aromat, a potem ten smak… można się zakochać w tej herbacie 😉

Teekanne herbatki

A wracając do pączków… polecam Wam je nie tylko na karnawał czy Tłusty czwartek, ale od tak 😉 Czasem warto sięgnąć po takiego pysznego małego serowego pączusia. Spróbujcie.

Pączki serowe w kilka chwil (3)

Składniki:

  • 250 g sera śmietankowego mielonego typu pacynka
  • 200-220 g mąki pszennej
  • 2 większe jajka (u mnie wiejskie)
  • 3 łyżki cukru
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • 1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią
  • 1 płaska łyżeczka sody
  • mała szczypta soli
  • opcjonalnie 1 łyżka spirytusu (ja pominęłam)

Przygotowanie:

Do miski przekładamy cały serek śmietankowy mielony typu pacynka, wbijamy 2 jajka, dodajemy cukier, jogurt, cukier z prawdziwą wanilią, sodę, małą szczyptę soli i na początek około 200-210 g mąki pszennej. Wstępnie mieszamy ciasto łyżką, a następnie zaczynamy wyrabiać ręką. Ciasto będzie klejące, ale powinno odlepiać się od ręki, w razie potrzeby dodajemy resztę mąki (mąki nie może być za dużo, podkreślam ciasto ze względu na ser będzie się lepić). Z ciasta formujemy coś w rodzaju kuli.

Pączki serowe - ciasto

Następnie odrywamy małe kawałki i formujemy w dłoniach małe kulki (wielkości orzecha włoskiego lub mniejsze). Kuleczki ze względu na lepiące ciasto albo lekko obtaczamy w pozostałości mąki na brzegach miski, albo co jakiś czas myjemy ręce pod wodą i formujemy kuleczki w wilgotnych dłoniach.

Pączki serowe - lepienie

Kuleczki wrzucamy na dobrze rozgrzany olej, jednak smażyć nasze pączki powinniśmy na małym ogniu, aby dobrze dosmażyły się w środku. Pączek powinien po krótkiej chwili wypłynąć na wierzch. Pączki w oleju rosną, więc nie smażymy na raz zbyt dużej ilości. Pączki powinny same się obracać, jeśli tak nie jest pomagamy im łyżeczką. Smażymy na złoto.

Pączki serowe - smażenie

Następnie odsączamy na ręczniczku z nadmiaru tłuszczu i oprószamy wszystkie cukrem pudrem.

Pączki serowe są najlepsze zaraz po usmażeniu, ale później też są pyszne.

Pączki serowe w kilka chwil (4)

Smacznego

Print Friendly

12 comments

Dodaj komentarz


*