Dziś zapraszam Was na pyszne pączki serowe, które przygotujecie dosłownie w kilka chwil. Wystarczy miska, serek śmietankowy mielony typu pacynka, chwila zabawy w rolowanie kuleczek i… można się delektować wybornymi domowymi pączkami. Do tego filiżanka ulubionej herbaty i… dzień będzie udany, a już na pewno pyszny 😉 Ja od jakiegoś czasu w raz z rodziną delektujemy się herbatkami od Teekanne. Seria „Magic Winter” bardzo nam posmakowała. Już nie wyobrażam sobie popołudnia bez tej herbaty. Każdy znalazł coś dla siebie wśród 6 pysznych rodzajów. Spróbujcie i Wy, polecam. Już po zaparzeniu unosi się cudowny aromat, a potem ten smak… można się zakochać w tej herbacie 😉
A wracając do pączków… polecam Wam je nie tylko na karnawał czy Tłusty czwartek, ale od tak 😉 Czasem warto sięgnąć po takiego pysznego małego serowego pączusia. Spróbujcie.
Składniki:
- 250 g sera śmietankowego (np. Krówka, Pacynka) / sprawdzi się też zwykły twaróg (dobrze go rozdrobnijcie widelcem)
- 200-220 g mąki pszennej
- 2 większe jajka (u mnie wiejskie)
- 3 łyżki cukru
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- 1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią
- 1 płaska łyżeczka sody
- mała szczypta soli
- opcjonalnie 1 łyżka spirytusu (ja pominęłam)
Przygotowanie:
Do miski przekładamy cały serek śmietankowy mielony typu pacynka, wbijamy 2 jajka, dodajemy cukier, jogurt, cukier z prawdziwą wanilią, sodę, małą szczyptę soli i na początek około 200-210 g mąki pszennej. Wstępnie mieszamy ciasto łyżką, a następnie zaczynamy wyrabiać ręką. Ciasto będzie klejące, ale powinno odlepiać się od ręki, w razie potrzeby dodajemy resztę mąki (mąki nie może być za dużo, podkreślam ciasto ze względu na ser będzie się lepić). Z ciasta formujemy coś w rodzaju kuli.
Następnie odrywamy małe kawałki i formujemy w dłoniach małe kulki (wielkości orzecha włoskiego lub mniejsze). Kuleczki ze względu na lepiące ciasto albo lekko obtaczamy w pozostałości mąki na brzegach miski, albo co jakiś czas myjemy ręce pod wodą i formujemy kuleczki w wilgotnych dłoniach.
Kuleczki wrzucamy na dobrze rozgrzany olej, jednak smażyć nasze pączki powinniśmy na małym ogniu, aby dobrze dosmażyły się w środku. Pączek powinien po krótkiej chwili wypłynąć na wierzch. Pączki w oleju rosną, więc nie smażymy na raz zbyt dużej ilości. Pączki powinny same się obracać, jeśli tak nie jest pomagamy im łyżeczką. Smażymy na złoto.
Następnie odsączamy na ręczniczku z nadmiaru tłuszczu i oprószamy wszystkie cukrem pudrem.
Pączki serowe są najlepsze zaraz po usmażeniu, ale później też są pyszne.
Smacznego
muszą smakować pysznie:)
Znikły bardzo szybko 🙂
Pyszniutkie! Idealne kuleczki. Tłusty Czwartek już niebawem. Ach, jak ja uwielbiam te Twoje pyszności.
Pozdrowionka. Miłego weekendu życzę 🙂
Dziękuję, bardzo mi miło 🙂
Często robię podobne. Szybko i pyyyszie 🙂
Oj tak, takie są najlepsze 🙂
Aż zgłodniałam!
😉
Super przepis na pączusie 🙂
Dziękuję 🙂
Kiedyś takie robiłam , tera zupełnie o nich zapomniałam. Muszę to nadrobić. Zachęciłaś mnie 🙂
Cieszę się, że zachęciłam do zrobienia pączków serowych. Są naprawdę pyszne 😀
Wyglądają pysznie. Czy można zdać inny serek twarogowego bo nigdzie nie mogę kupić tego z przepisu
Dzień dobry, tak można dać np. twaróg półtłusty lub tłusty (taki w kostkach, do kupienia w marketach). Ważne, żeby ser był w miarę wilgotny nie suchy, aby ładnie połączył się z resztą masy. W razie problemów z połączeniem masy (za suchy ser) można też dodać ciut więcej jogurtu. Pozdrawiam
Hej. Ja robiła z serem twarogowym z biedronki Delikate półtłusty, dobrze go rozgniotłam zmieszałam i też wyszło dobrze. Polecam te pączki fajnie wychoodzą jutro robię znów