Migdałowa babka

Migdałowa babka (1)U mnie w domu uwielbiam się wszystkie babki. Dlatego piekę je najczęściej. Piaskowe, łaciate, cytrynowe, z rodzynkami… Dziś zapraszam Was na kolejną pyszną babkę, tym razem w wersji migdałowej. Do przygotowania babki wykorzystałam wspaniałą mąkę migdałową, którą możecie nabyć w sklepie ze zdrową ekologiczną żywnością BioIndygo.pl Mąka migdałowa, to nic innego jak zmielone migdały. Ma delikatny słodki smak. W przeciwieństwie do innych mąk można ją spożywać na surowo. A co najważniejsze ma ona wiele cennych witamin i minerałów, jak witamina E, żelazo, wapń czy potas. Mąka wspaniale nadaje się do słodkich wypieków, najróżniejszych placuszków, gofrów, a nawet zagęszczania zup czy sosów. Mąkę migdałową można również spokojnie dodawać do owsianek, sałatek itd. Polecam, warto spróbować tego wspaniałego produktu. Mąka zakupiona na BioIndygo.pl spełniła w pełni moje oczekiwania. Produkt bardzo dobrej jakości, idealnie zmielony. Warto zajrzeć do sklepu.

logo_bioindygoMigdałowa babka (2)

A wracając do przepisu… Wystarczy kilka chwil na przygotowania + czas pieczenia i… można się cieszyć pyszną migdałową babką. Spróbujcie.

*przepis z moimi drobnymi zmianami pochodzi ze strony Moje Wypieki

Składniki: (na keksówkę)

  • 200 g dobrej jakości masła
  • 180 g cukru
  • 120 g mąki pszennej
  • 4 większe jajka (u mnie wiejskie)
  • 100 g mąki migdałowej
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią

*składniki muszą być w temperaturze pokojowej

Przygotowanie:

Do jednej miski wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia (mąkę warto przesiać). Następnie dodajemy mąkę migdałową, mieszamy łyżką składniki.

W drugiej misce ucieramy masło z cukrem, 2 łyżeczkami cukru z prawdziwą wanilią i jajkami na jasną puszystą masę. Następnie do naszej masy dodajemy mieszankę mąk z proszkiem do pieczenia. Całość mieszamy tylko do połączenia składników (najlepiej drewnianą łyżką, choć ja czasem robię to króciutko mikserem na najmniejszych obrotach).

Masę wylewamy do wysmarowanej tłuszczem i obsypanej kaszą manną keksówki. Babkę pieczemy na środkowym poziomie w piekarniku nagrzanym do 165 stopni do tzw. suchego patyczka około 45 minut (czas pieczenia może być różny, zależy od piekarnika).

Po wystygnięciu babkę oprószamy cukrem pudrem.

Migdałowa babka (3)

Smacznego

 

6 comments

Dodaj komentarz