Orzechowe karmelki z cynamonem

Orzechowe karmelki z cynamonem Dziś uczta dla wielbicieli słodkości, krówek ciągutek, karmelu i orzeszków. Tak, tak tzw. 4 w jednym. Pyszne orzechowe karmelki z cynamonem. Idealne, gdy najdzie nas ochota na coś słodkiego, idealne na wyjątkowy deser dla „Świętego Mikołaja”. Bo jeśli tak jak ja i moi znajomi lubicie karmelowe, lekko ciągnące się słodkości, to od tych ciężko się będzie Wam oderwać. I ten cynamonowy akcent… Nie ma świąt bez cynamonowych słodkości. Zgodzicie się? 🙂

Uwaga! Przygotowując orzechowe karmelki z cynamonem nie zapomnijcie zadbać o bezpieczeństwo. Patelnia może być naprawdę gorąca. Ja zawsze mam pod ręką rękawicę AMBITION. Bezpiecznie i… kolorowo. W mojej kuchni nie może zabraknąć takich dodatków 😉

Składniki:

  • 100 g orzeszków ziemnych niesolonych (opcjonalnie inne ulubione)
  • 0,5 szklanki płynnego miodu
  • szczypta cynamonu
  • 1 szklanka cukru
  • 1 łyżka masła
  • 3/4 łyżeczki sody oczyszczonej

Przygotowanie:

Małą foremkę – u mnie 18×28 – wykładamy papierem do pieczenia. Możemy też użyć innego pojemnika/naczynia. Ale należy tu pamiętać, że masa będzie gorąca.

Na patelnię wsypujemy cukier, szczyptę cynamonu i wlewamy płynny miód. Podgrzewamy mieszając, aż cukier się rozpuści i całość zacznie „bulgotać”. Uważamy, aby nasza mieszanka nam się nie przypaliła. Pod koniec dodajemy masło, mieszamy energicznie.

Zdejmujemy patelnię z ognia i wsypujemy 3/4 łyżeczki sody oczyszczonej, szybko mieszamy (uwaga! wszystko będzie dość mocno musować) i wsypujemy nasze orzeszki, mieszamy.

Masę wylewamy do przygotowanej wcześniej foremki. Lekko nią potrząsamy, aby całość się wyrównała.

Odstawiamy na około 1 godzinę. Po tym czasie masa powinna ładnie zastygnąć i dać się kroić nożem. Całość można pokroić na małe kawałki lub dłuższe a la batoniki. Kawałki można zawinąć w kawałki papieru do pieczenia lub rozłożyć na talerzu. Gdy leżą razem (jeden na drugi) mogą się sklejać (tak było u mnie, ale i tak spokojnie je zjedliśmy z przyjaciółmi).

Deser będzie się lekko ciągnął w środku, taki słodki orzechowy karmelek.

Uwaga! Nie pomijamy dodatku sody. To dzięki niej deser jest miękki, ciągnący, a nie twardy. Bez niej całość będzie ciężko ugryźć.

Smacznego

Przepis bierze udział w konkursie. Trzymajcie kciuki i… zachęcam do zajrzenia na stronę http://ambition.pl

Święta z dbałością
Print Friendly, PDF & Email

2 comments

Dodaj komentarz

*