Orzechowe karmelki z cynamonem Dziś uczta dla wielbicieli słodkości, krówek ciągutek, karmelu i orzeszków. Tak, tak tzw. 4 w jednym. Pyszne orzechowe karmelki z cynamonem. Idealne, gdy najdzie nas ochota na coś słodkiego, idealne na wyjątkowy deser dla „Świętego Mikołaja”. Bo jeśli tak jak ja i moi znajomi lubicie karmelowe, lekko ciągnące się słodkości, to od tych ciężko się będzie Wam oderwać. I ten cynamonowy akcent… Nie ma świąt bez cynamonowych słodkości. Zgodzicie się? 🙂
Uwaga! Przygotowując orzechowe karmelki z cynamonem nie zapomnijcie zadbać o bezpieczeństwo. Patelnia może być naprawdę gorąca. Ja zawsze mam pod ręką rękawicę AMBITION. Bezpiecznie i… kolorowo. W mojej kuchni nie może zabraknąć takich dodatków 😉
Składniki:
- 100 g orzeszków ziemnych niesolonych (opcjonalnie inne ulubione)
- 0,5 szklanki płynnego miodu
- szczypta cynamonu
- 1 szklanka cukru
- 1 łyżka masła
- 3/4 łyżeczki sody oczyszczonej
Przygotowanie:
Małą foremkę – u mnie 18×28 – wykładamy papierem do pieczenia. Możemy też użyć innego pojemnika/naczynia. Ale należy tu pamiętać, że masa będzie gorąca.
Na patelnię wsypujemy cukier, szczyptę cynamonu i wlewamy płynny miód. Podgrzewamy mieszając, aż cukier się rozpuści i całość zacznie „bulgotać”. Uważamy, aby nasza mieszanka nam się nie przypaliła. Pod koniec dodajemy masło, mieszamy energicznie.
Zdejmujemy patelnię z ognia i wsypujemy 3/4 łyżeczki sody oczyszczonej, szybko mieszamy (uwaga! wszystko będzie dość mocno musować) i wsypujemy nasze orzeszki, mieszamy.
Masę wylewamy do przygotowanej wcześniej foremki. Lekko nią potrząsamy, aby całość się wyrównała.
Odstawiamy na około 1 godzinę. Po tym czasie masa powinna ładnie zastygnąć i dać się kroić nożem. Całość można pokroić na małe kawałki lub dłuższe a la batoniki. Kawałki można zawinąć w kawałki papieru do pieczenia lub rozłożyć na talerzu. Gdy leżą razem (jeden na drugi) mogą się sklejać (tak było u mnie, ale i tak spokojnie je zjedliśmy z przyjaciółmi).
Deser będzie się lekko ciągnął w środku, taki słodki orzechowy karmelek.
Uwaga! Nie pomijamy dodatku sody. To dzięki niej deser jest miękki, ciągnący, a nie twardy. Bez niej całość będzie ciężko ugryźć.
Smacznego
Przepis bierze udział w konkursie. Trzymajcie kciuki i… zachęcam do zajrzenia na stronę http://ambition.pl
Pyszności!
🙂