Oponki serowe

Oponki serowe. Dziś polecam Wam prosty przepis na oponki z serem. To jeden z moich ulubionych smażonych deserów z dziecinnych lat. Oponki bez użycia drożdży są naprawdę proste w przygotowaniu. Wystarczy zagnieść wszystkie składniki, wyciąć charakterystyczne kształty i usmażyć na rozgrzanym oleju. Takie serowe oponki wyśmienicie smakują oprószone solidną porcją cukru pudru lub polane lukrem czy też mleczną czekoladą. Możecie je przygotować na przyjęcie, karnawał, do kawy lub od tak, gdy macie ochotę na coś słodkiego. A jeśli szukacie innych, szybkich przepisów na słodkości bez pieczenia, to mój blog kulinarny jest ich pełen. Polecam Wam również przepis na szybkie pączki bananowe. Zostawiam Was z przepisem na moje oponki serowe i… czekam na Wasze zdjęcia tego pysznego smażonego deseru. Miłego dnia moi drodzy.

Składniki:

  • 250 g mąki pszennej – u mnie tortowa PZZ Białystok
  • 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 250 g twarogu – użyłam półtłustego
  • 1/3 szklanki cukru (u mnie trzcinowy)
  • 1 czubata łyżeczka cukru wanilinowego
  • 2 żółtka
  • 100 g gęstego jogurtu naturalnego lub gęstej śmietany 12%
  • olej do smażenia oponek
  • cukier puder

Przygotowanie:

Mąkę wraz z sodą wsypujemy do miski, mieszamy.  Dodajemy oba rodzaje cukru, mieszamy. Następnie dodajemy żółtka, jogurt naturalny (lub śmietanę) i przeciśnięty przez praskę (lub zmielony) biały ser.

Zagniatamy ręką ciasto. Wykładamy je na stolnicę posypaną mąką pszenną. Rozwałkowujemy na placek o grubości około 1-1,5 cm cm. Gdyby były problemy z wałkowaniem wierzch można oprószyć mąką.

Wycinamy szklanką kółka, mniejsze (te w środku) wycinamy np. kieliszkiem, nakrętką itd. Małe kółeczka można również usmażyć lub dodać do reszty ciasta i zagnieść, by wyciąć więcej oponek.

Oponki serowe smażymy na rozgrzanym oleju (około 175 stopni). Aby sprawdzić, czy olej jest wystarczająco nagrzany wystarczy umieścić kawałek ciasta w głębokiej patelni/garnku z olejem. Jeśli od razu zaczyna skwierczeć, olej jest gotowy do smażenia

Wkładamy po kilka oponek i smażyć je na złoty kolor przez około 1 minutę z każdej strony (oponki należy obserwować, czas smażenia może być różny w zależności od grubości ciasta itd). Oponki serowe po wyjęciu wykładamy na ręcznik papierowy, aby odciekł z nich nadmiar tłuszczu.

Następnie oprószamy je cukrem pudrem. Oponki serowe można również polukrować lub ozdobić mleczną czekoladą.

Smacznego

Print Friendly, PDF & Email

2 comments

Dodaj komentarz

*