Murzynek z serem. Czekoladowe ciasto z serem.

Murzynek z serem. Czekoladowe ciasto z serem (5)

Uwielbiam serniki i murzynka. Dlatego ta lubię połączenie tych dwóch ciast. Zapraszam Was na przepis na murzynka z serem. Takie czekoladowe ciasta z łatami sera sprawdza się idealnie do codziennej kawy lub herbaty, jak i na przyjęciach. Bo czyż te łatki nie wyglądają smacznie? 🙂 Spróbujcie, polecam Wam ten przepis.

Murzynek z serem. Czekoladowe ciasto z serem (4)Przepis na murzynka z serem pochodzi z starego zeszytu z przepisami mojej mamy.

 

Składniki: (polecana forma – kwadratowa tortownica 24×24 lub tortownica 24 cm)

Ciasto czekoladowe (murzynek):

  • 2 jajka M
  • 2 szklanki mąki pszennej (u mnie koszalińska Młyny Stoisław)
  • niespełna 1 szklanka oleju (4/5 szklanki)
  • 1 szklanka mleka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 łyżki dżemu z czarnej porzeczki
  • 2 łyżki ciemnego kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody

Na sernikową część:

  • 1/2 kg sera z wiaderka
  • 2 jajka M (osobno białka i żółtka)
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/2 kostki margaryny (125 g) miękkiej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • mała szczypta soli

Przygotowanie:

Formę natłuszczamy i obsypujemy kaszą manną.

Do miski wbijamy 2 jajka, dodajemy mleko i cukier, całość miksujemy. Następnie powoli dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą, powoli miksujemy. Kolejno wlewamy olej, znów miksujemy. Na koniec dodajemy dwie łyżki dżemu z czarnej porzeczki i kakao, miksujemy.

Czekoladowe ciasto wylewamy do przygotowanej formy.

Przygotowujemy część sernikową:

Do jednej miski wbijamy żółtka, do drugiej białka (z dwóch jaj).

Białka ubijamy ze szczyptą soli.

Żółtka miksujemy z miękką margaryną i cukrem. Następnie do naszej masy dodajemy mąkę ziemniaczaną, znów miksujemy. Po czym stopniowo dodajemy biały ser. Miksujemy na małych obrotach.

Na koniec dodajemy ubitą pianę z białek, miksujemy chwilę na małych obrotach do połączenia.

Masę sernikową wykładamy łyżką na masę czekoladową.

Murzynek z serem. Czekoladowe ciasto z serem.

Ciasto wkładamy na nagrzanego do 210 stopni piekarnika (u mnie na środkowy poziom). Pieczemy około 40-45 minut do tzw. suchego patyczka (wbijamy w ciasto, a nie w ser). Czas pieczenia zależy od piekarnika.

Gdy ciasto przestygnie wyciągamy je z formy.

Murzynek z serem. Czekoladowe ciasto z serem (2)

Do przygotowania ciasta użyłam mąki pszennej koszalińskiej z Młynów Stoisław. Młyny Stoisław, to 50 lat jakości.W ofercie producenta znajdziecie mąki, kasze, płatki i otręby spożywcze.

Młyny Stoisław logo współpraca

http://www.mlynystoislaw.pl/

Smacznego

Print Friendly

4 comments

Dodaj komentarz


*