Zdrowy krem czekoladowy (na bazie tofu)

Zdrowy krem czekolady na bazie tofuDziś mam dla Was przepis na zdrowy krem czekoladowy (na bazie tofu). Idealny do zjedzenia łyżeczką lub jako słodki dodatek do innych dań. Naturalne, zdrowe składniki w pysznie kremowej postaci. Nic tylko jeść. Idealny deser dla każdego. Spróbujcie i… nie bójcie się tofu 😉

Składniki:

  • 250 g naturalnego tofu (u mnie Polsoja)
  • 1 banan
  • 3 suszone daktyle bez pestek
  • 3-4 łyżeczki karobu w proszku
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • mleko roślinne (opcjonalnie normalne) – do uzyskania pożądanej konsystencji kremu

Przygotowanie:

Do misy blendera z nożami wkładamy pokrojone daktyle. Następnie dodajemy pokruszone tofu. Całość wstępnie miksujemy.

Kolejno dodajemy pokrojonego banana. Następnie 3 łyżeczki karobu w proszku. Całość znów miksujemy. Do masy dolewamy niedużą ilość mleka do uzyskania pożądanej konsystencji kremu. Bez mleka krem jest zbyt gęsty.

Na koniec dodajemy łyżkę soku z cytryny, znów miksujemy. Próbujemy smak, opcjonalnie dodajemy więcej karobu.

Krem przekładamy do pucharka. Podajemy sam lub jako słodki, zdrowy dodatek.

Zdrowy krem czekolady (na bazie tofu)

Smacznego

Print Friendly, PDF & Email

2 comments

Dodaj komentarz