Uwielbiam serniki i murzynka. Dlatego tak lubię połączenie tych dwóch ciast. Zapraszam Was na przepis na murzynka z serem. Takie czekoladowe ciasta z łatami sera sprawdzają się idealnie do codziennej kawy lub herbaty, jak i na przyjęciach. Bo czyż te łatki nie wyglądają smacznie? 🙂 Spróbujcie, polecam Wam ten przepis.
Przepis na murzynka z serem pochodzi z starego zeszytu z przepisami mojej mamy.
Składniki: (polecana forma – kwadratowa tortownica 24×24 lub tortownica 26 cm)
Ciasto czekoladowe (murzynek):
- 2 jajka M
- 2 szklanki mąki pszennej (u mnie koszalińska Młyny Stoisław)
- niespełna 1 szklanka oleju (4/5 szklanki)
- 1 szklanka mleka
- 1/2 szklanki cukru
- 2 łyżki dżemu z czarnej porzeczki
- 2 łyżki ciemnego kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody
Na sernikową część:
- 1/2 kg sera z wiaderka
- 2 jajka M (osobno białka i żółtka)
- 1/2 szklanki cukru
- 1/2 kostki margaryny (125 g) miękkiej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- mała szczypta soli
Jeśli chciałabyś zakupić produkty na ten przepis przez internet zapoznaj się z rankingiem supermarketów online TopSpozywcze.pl
Przygotowanie:
Formę natłuszczamy i obsypujemy kaszą manną.
Do miski wbijamy 2 jajka, dodajemy mleko i cukier, całość miksujemy. Następnie powoli dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą, powoli miksujemy. Kolejno wlewamy olej, znów miksujemy. Na koniec dodajemy dwie łyżki dżemu z czarnej porzeczki i kakao, miksujemy.
Czekoladowe ciasto wylewamy do przygotowanej formy.
Przygotowujemy część sernikową:
Do jednej miski wbijamy żółtka, do drugiej białka (z dwóch jaj).
Białka ubijamy ze szczyptą soli.
Żółtka miksujemy z miękką margaryną i cukrem. Następnie do naszej masy dodajemy mąkę ziemniaczaną, znów miksujemy. Po czym stopniowo dodajemy biały ser. Miksujemy na małych obrotach.
Na koniec dodajemy ubitą pianę z białek, miksujemy chwilę na małych obrotach do połączenia.
Masę sernikową wykładamy łyżką na masę czekoladową.
Ciasto wkładamy na nagrzanego do 210 stopni piekarnika (u mnie na środkowy poziom). Pieczemy około 40-45 minut do tzw. suchego patyczka (wbijamy w ciasto, a nie w ser). Czas pieczenia zależy od piekarnika.
Gdy ciasto przestygnie wyciągamy je z formy.
Do przygotowania ciasta użyłam mąki pszennej koszalińskiej z Młynów Stoisław. Młyny Stoisław, to 50 lat jakości.W ofercie producenta znajdziecie mąki, kasze, płatki i otręby spożywcze.
Smacznego
Fajny, fajny 🙂 Ładnie komponują się te kontrastowe kolory. W smaku pewnie też ekstra. Pozdrowionka serdeczne 🙂
Tak, pyszny jest. Polecam
Pyszny po prostu pyszny
Dziękuję 🙂
Wygląda pysznie 🙂
Dziękuję i polecam 🙂
Właśnie wystygło miało czekać na gości ale musiałam spróbować kawałek i już nie ma trzech bo i mąż i syn byli chętni ?Dobry przepis smaczne ciasto
Cieszę się że ciasto smakuje ? Dziękuję za podzielenie się opinią ?
Przypomina mi ciasto, które nazwałam w notatniku poduszkowcem 😉
które kiedyś sama chętnie robiłam.
Ja zawsze masę serową wkładam do worka foliowego, prostokątnego, obcinam róg, i masę wyciskam w formie kratownicy, dzięki temu wychodzą symetryczne, kakaowe poduszki 🙂
Dziękuję za przypomnienie, muszę zrobić niebawem, bo narobiła mi Pani smaka.
Przypadkiem trafiłam na ten przepis, dziś upiekłam, ale zamiast łaciatka wyszedł mi żółw ?
Mam nadzieję, że smaczny żółw 🙂
jakie rozmiary blachy ? z termoobiegiem czy bez .
Pani Edyto, napisałam w przepisie – blaszka kwadratowa 24×24 lub tortownica 24 cm 🙂 Jeśli chodzi o pieczenie – to grzanie góra-dół bez termoobiegu lub dół w przypadku piekarnika gazowego 🙂 Pozdrawiam
przepraszam, teraz widze.. nie odczytalam
Proszę nie przepraszać 🙂 Pozdrawiam 🙂
Na pewno wypróbuje przepisu ?
Właśnie zrobiłam jest super Dzięki za przepis Polecam
Cieszę się, że smakuje 🙂
Do murzynka nigdy nie daje się oleju. Margarynę rozpuszczamy z cukrem, dodajemy dobrej jakości kakao i gotujemy około 5 minut. Następnie studzimy dodajemy 4-5 żółtka itd.
Pani Ewo,
oczywiście znam klasyczny przepis, o którym Pani pisze 🙂 Jednak ten prezentowany przeze mnie nie jest klasycznym murzynkiem. To inna wersja, która jest równie pyszna 🙂 Dodatkowo dodajemy ser. Jeśli woli Pani klasyczny przepis, o którym Pani wspomina, oczywiście śmiało proszę go przygotowywać 🙂 Ja lubię pokazywać na moim blogu różne wersje ciast. Pozdrawiam
Właśnie wkladam do piekarnika
Mam nadzieję, że będzie smakować 🙂