Kurczak w chrupiącej maślankowej panierce

Kurczak w chrupiącej maślankowej panierceIdealny, szybki obiad – kurczak w chrupiącej maślankowej panierce. Do tak przygotowanego kurczaka wystarczy dodać ulubioną surówkę, np. z czerwonej kapusty lub marchewki, do tego ziemniaczki lub frytki, a nawet zwykłe pieczywo i pyszne danie mamy gotowe. Polecam 🙂

Kurczak w chrupiącej maślankowej panierce (1)

Składniki:

  • 5 ugotowanych kawałków kurczaka – u mnie z rosołu *
  • 4 łyżki mąki kukurydzianej (u mnie od Pro-BIO)
  • 4 łyżki mąki pszennej (u mnie od Pro-BIO)
  • 3 czubate łyżki pokruszonych płatków kukurydzianych
  • szczypta soli
  • pieprz
  • 2 czubate łyżeczki przyprawy do kurczaka
  • 1 małe jajko
  • maślanka
  • olej do smażenia (u mnie od Pro-BIO)

Dodatkowo do obtoczenia:

  • 2 łyżki mąki kukurydzianej (u mnie od Pro-BIO)
  • 2 łyżki mąki pszennej (u mnie od Pro-BIO)

*można wykorzystać udka, pałki, a nawet nóżki lub skrzydełka (ich z podanej porcji przygotujemy więcej)

Przygotowanie:

Ugotowanego kurczaka osuszamy ręcznikiem papierowym.

Do miski dodajemy mąkę kukurydzianą i mąkę pszenną (po 4 łyżki). Następnie dodajemy pokruszone płatki kukurydziane, sól, pieprz, przyprawę do kurczaka i wbijamy całe jajko. Wstępnie mieszamy. Na koniec dolewamy powoli maślankę, mieszając naszą panierkę. Panierka powinna być jednolita, ale dość gęsta.

W płaskim talerzu mieszamy 2 łyżki mąki pszennej i mąki kukurydzianej.

Kawałki kurczaka maczamy w gęstej panierce (dokładnie). A następnie obtaczamy w mieszance mąk.

Kurczaka smażymy na rozgrzanym oleju (na małym ogniu) z obu stron na złoto.

Kawałki kurczaka w chrupiącej maślankowej panierce podajemy z dowolnymi dodatkami.

Kurczak w chrupiącej maślankowej panierce (3)

Jeśli skorzystacie z mojego przepisu będzie mi miło jak prześlecie zdjęcie na mój mail: matleen@gazeta.pl lub za pośrednictwem Facebook. Zdjęcia umieszczę w specjalnej galerii na blogu „Czytelnicy pieką/gotują” (z podpisem).

Smacznego

Przepis dodaję do akcji:

Uczta pod gołym niebem 2016

Print Friendly

10 comments

    • Magdalena says:

      Dzień dobry,
      tak jak napisałam „na koniec dolewamy powoli maślankę, mieszając naszą panierkę. Panierka powinna być jednolita, ale dość gęsta.” Maślankę dolewamy na „oko”. Dolewa Pani powoli do składników i miesza. Dolewamy tyle by uzyskać gęstą, ale jednolitą panierkę. Powinna być jak gęsta śmietana. Nie podaję konkretnej ilości bo z doświadczenia, wiem że maślanki są różne.

      Pozdrawiam

Dodaj komentarz


*