Idealny, szybki obiad – kurczak w chrupiącej maślankowej panierce. Do tak przygotowanego kurczaka wystarczy dodać ulubioną surówkę, np. z czerwonej kapusty lub marchewki, do tego ziemniaczki lub frytki, a nawet zwykłe pieczywo i pyszne danie mamy gotowe. Polecam 🙂
Składniki:
- 5 ugotowanych kawałków kurczaka – u mnie z rosołu *
- 4 łyżki mąki kukurydzianej (u mnie od Pro-BIO)
- 4 łyżki mąki pszennej (u mnie od Pro-BIO)
- 3 czubate łyżki pokruszonych płatków kukurydzianych
- szczypta soli
- pieprz
- 2 czubate łyżeczki przyprawy do kurczaka
- 1 małe jajko
- maślanka
- olej do smażenia (u mnie od Pro-BIO)
Dodatkowo do obtoczenia:
*można wykorzystać udka, pałki, a nawet nóżki lub skrzydełka (ich z podanej porcji przygotujemy więcej)
Przygotowanie:
Ugotowanego kurczaka osuszamy ręcznikiem papierowym.
Do miski dodajemy mąkę kukurydzianą i mąkę pszenną (po 4 łyżki). Następnie dodajemy pokruszone płatki kukurydziane, sól, pieprz, przyprawę do kurczaka i wbijamy całe jajko. Wstępnie mieszamy. Na koniec dolewamy powoli maślankę, mieszając naszą panierkę. Panierka powinna być jednolita, ale dość gęsta.
W płaskim talerzu mieszamy 2 łyżki mąki pszennej i mąki kukurydzianej.
Kawałki kurczaka maczamy w gęstej panierce (dokładnie). A następnie obtaczamy w mieszance mąk.
Kurczaka smażymy na rozgrzanym oleju (na małym ogniu) z obu stron na złoto.
Kawałki kurczaka w chrupiącej maślankowej panierce podajemy z dowolnymi dodatkami.
Jeśli skorzystacie z mojego przepisu będzie mi miło jak prześlecie zdjęcie na mój mail: matleen@gazeta.pl lub za pośrednictwem Facebook. Zdjęcia umieszczę w specjalnej galerii na blogu „Czytelnicy pieką/gotują” (z podpisem).
Smacznego
Przepis dodaję do akcji:
Kochana pyszności 🙂
Dziękuję 😀
Kurczak w pysznej panierce! Mniam 🙂 Apetyczna propozycja. Pozdrowionka! 🙂
Dziękuję 🙂
A ile ma być tej maślanki?
Dzień dobry,
tak jak napisałam „na koniec dolewamy powoli maślankę, mieszając naszą panierkę. Panierka powinna być jednolita, ale dość gęsta.” Maślankę dolewamy na „oko”. Dolewa Pani powoli do składników i miesza. Dolewamy tyle by uzyskać gęstą, ale jednolitą panierkę. Powinna być jak gęsta śmietana. Nie podaję konkretnej ilości bo z doświadczenia, wiem że maślanki są różne.
Pozdrawiam
Dzięki za odpowiedź mam nadzieje że będzie ok
Ja również mam nadzieję, że będzie Pani smakować.
Zrobiłam i robię często Polecam innym prosty smaczny przepis
Miło mi 😀 Dziękuję za podzielenie się opinią 🙂