Kruche babeczki z kremem adwokatowym i perełkami

Kruche babeczki z kremem adwokatowym i perełkami Dziś polecam Wam pyszny deser do kawy lub herbaty. Ja ostatnio zajadałam się nim z przyjaciółmi. Stanowił wspaniałe uzupełnienie spotkania po latach 😉 Musicie mi wybaczyć „krzywą” dekorację. Jak zawsze mam małych pomocników w kuchni 😉 Moje dzieci uwielbiają dekorować babeczki i i tym razem nie mogłam im odmówić. Ale… nie chodzi o wygląd tylko smak. A ten jest wspaniały. Kruche spody, odrobina konfitury porzeczkowej, pyszny domowy słodki krem i… moje ostatnie odkrycie perełki truskawkowe od NatureAndMe.  Wspaniale wzbogacają smak przełamując słodycz adwokatowego kremu. Takie perełki pasują idealnie do deserów, śniadań (musicie spróbować z nimi placuszków), jak i sałatek czy mięsa. Nasi przyjaciele byli zachwyceni tym małym truskawkowym dodatkiem. W ofercie NatureAndMe znajdziecie aż 9 różnych wariantów perełek smakowych oraz wiele innych produktów. Zachęcam Was do zapoznania się z pełną ofertą firmy

Składniki:

Na krem:

  • 150 ml adwokatu / przy kupnym może wyjść Wam jasny krem (mój jest prawie biały, bo użyłam dziś likieru o smaku adwokata), żółty odcień uzyskacie dodając domowego adwokata
  • 1 szklanka kremówki
  • 150 g mascarpone
  • 3 listki żelatyny

Na kruche spody:

  • 250g mąki pszennej tortowej
  • 60g cukru pudru
  • 130g schłodzonego masła lub margaryny
  • 1 jajko

Dodatkowo:

Przygotowanie:

Przygotowujemy kruche spody. Do miski wsypujemy mąkę. Mieszamy ją szybko łyżką z cukrem pudrem. Następnie dodajemy posiekane schłodzone masło i wbijamy całe jajko. Szybko zagniatamy ciasto. Tworzymy z niego kulę, zawijamy ją w folię spożywczą i odstawiamy do lodówki na 30 minut. Po tym czasie wylepiamy ciastem foremki na tarlatelki (foremki wcześniej smarujemy masłem). Ciasto nakłuwamy widelcem. Foremki z ciastem wkładam do lodówki na czas rozgrzania piekarnika.

Kruche spody pieczemy w nagrzanym do 200 stopni piekarniku (grzanie góra-dół, bez termoobiegu, środkowy poziom piekarnika). Czas pieczenia może być różny w zależności od piekarnika i wielkości foremek czy grubości ciasta (u mnie około 15 minut, kruche spody powinny być łanie zarumienione.

Nasze kruche spody odstawiam do przestudzenia i przygotowujemy krem.

Żelatynę rozpuszczamy wg instrukcji na opakowaniu (do płynnej konsystencji). Kremówkę mieszamy z zimnym serkiem mascarpone, a następnie miksujemy do uzyskania gęstego kremu. Nie przerywając miksowania wlewamy powoli cienkim strumieniem adwokat oraz płynną żelatynę. Krem przekładamy do szprycy.

Kruche spody smarujemy konfiturą z czarnej porzeczki, a następnie dowolnie dekorujemy kremem. Mi pomagały maluchy 😉 Wy możecie zrobić to o wiele efektowniej 😉

Babeczki z kremem wstawiamy na 1-2 godziny do lodówki.

Przed podaniem dekorujemy truskawkowymi perełkami.

Smacznego

 

Print Friendly, PDF & Email

11 comments

Dodaj komentarz

*