Kruche babeczki z kremem adwokatowym i perełkami Dziś polecam Wam pyszny deser do kawy lub herbaty. Ja ostatnio zajadałam się nim z przyjaciółmi. Stanowił wspaniałe uzupełnienie spotkania po latach 😉 Musicie mi wybaczyć „krzywą” dekorację. Jak zawsze mam małych pomocników w kuchni 😉 Moje dzieci uwielbiają dekorować babeczki i i tym razem nie mogłam im odmówić. Ale… nie chodzi o wygląd tylko smak. A ten jest wspaniały. Kruche spody, odrobina konfitury porzeczkowej, pyszny domowy słodki krem i… moje ostatnie odkrycie perełki truskawkowe od NatureAndMe. Wspaniale wzbogacają smak przełamując słodycz adwokatowego kremu. Takie perełki pasują idealnie do deserów, śniadań (musicie spróbować z nimi placuszków), jak i sałatek czy mięsa. Nasi przyjaciele byli zachwyceni tym małym truskawkowym dodatkiem. W ofercie NatureAndMe znajdziecie aż 9 różnych wariantów perełek smakowych oraz wiele innych produktów. Zachęcam Was do zapoznania się z pełną ofertą firmy
Składniki:
Na krem:
- 150 ml adwokatu / przy kupnym może wyjść Wam jasny krem (mój jest prawie biały, bo użyłam dziś likieru o smaku adwokata), żółty odcień uzyskacie dodając domowego adwokata
- 1 szklanka kremówki
- 150 g mascarpone
- 3 listki żelatyny
Na kruche spody:
- 250g mąki pszennej tortowej
- 60g cukru pudru
- 130g schłodzonego masła lub margaryny
- 1 jajko
Dodatkowo:
- po łyżeczce konfitury z czarnej porzeczki na spód
- perełki truskawkowe – do nabycia w NatureAndMe
Przygotowanie:
Przygotowujemy kruche spody. Do miski wsypujemy mąkę. Mieszamy ją szybko łyżką z cukrem pudrem. Następnie dodajemy posiekane schłodzone masło i wbijamy całe jajko. Szybko zagniatamy ciasto. Tworzymy z niego kulę, zawijamy ją w folię spożywczą i odstawiamy do lodówki na 30 minut. Po tym czasie wylepiamy ciastem foremki na tarlatelki (foremki wcześniej smarujemy masłem). Ciasto nakłuwamy widelcem. Foremki z ciastem wkładam do lodówki na czas rozgrzania piekarnika.
Kruche spody pieczemy w nagrzanym do 200 stopni piekarniku (grzanie góra-dół, bez termoobiegu, środkowy poziom piekarnika). Czas pieczenia może być różny w zależności od piekarnika i wielkości foremek czy grubości ciasta (u mnie około 15 minut, kruche spody powinny być łanie zarumienione.
Nasze kruche spody odstawiam do przestudzenia i przygotowujemy krem.
Żelatynę rozpuszczamy wg instrukcji na opakowaniu (do płynnej konsystencji). Kremówkę mieszamy z zimnym serkiem mascarpone, a następnie miksujemy do uzyskania gęstego kremu. Nie przerywając miksowania wlewamy powoli cienkim strumieniem adwokat oraz płynną żelatynę. Krem przekładamy do szprycy.
Kruche spody smarujemy konfiturą z czarnej porzeczki, a następnie dowolnie dekorujemy kremem. Mi pomagały maluchy 😉 Wy możecie zrobić to o wiele efektowniej 😉
Babeczki z kremem wstawiamy na 1-2 godziny do lodówki.
Przed podaniem dekorujemy truskawkowymi perełkami.
Smacznego
Zaciekawiły mnie te czerwone perełki Można tym dekorować torty? Nie są za słodkie?
Nie, perełki nie są słodkie. Myślę, że spokojnie można nimi dekorować tort 🙂
Co tu zajrzę to nowe cudo zapisuję do wypróbowania
😀
Wspaniałe babeczki. O takich perełkach jeszcze nie słyszałam
Dziękuję 🙂
Polecam zajrzeć na stronę NaturAndMe – można tam znaleźć również perełki w innych smakach 🙂
Wyglądają przepysznie! : )
Dziękuję i polecam 🙂
Ale pychotka 🙂 Aż mam ochotę monitor zjeść!
Ale fajne A te perełki mnie zaciekawily
Tak, to świetny dodatek ?