Kiszona kapusta – przepis

Kiszona kapusta – przepis Jakiś czas temu pisałam Wam o garnku hermatycznym z kamionki (tutaj), który nabyłam w sklepie Zagroda. Dziś przyszedł czas na przepis na domową kiszoną kapustę. Już kilkukrotnie o niego prosiliście, więc… Jest 🙂 Tak przygotowana kapusta jest o niebo lepsza od kupnej. Możecie ją podawać do drugiego dania np. chrupiącej ryby lub użyć do przygotowania świątecznych pierogów z kapustą i grzybami.

Składniki: (Ilość można zwiększyć, bądź zmniejszyć. Dla ułatwienia podaję na 10 kg kapusty)

  • 10 kg kapusty poszatkowanej
  • 25 dag soli
  • 2 dag kminku (można pominąć, ale polecam dodać)
  • około 0,5 kg marchwi
  • kilka liści laurowych
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • kamienny garnek – do nabycia w sklepie Zagroda

Uwaga! Kod rabatowy 5% na garnki i kamienie w sklepie Zagroda Wystarczy wpisać hasło: okruszki7

Przygotowanie:

Kapustę szatkujemy i wsypujemy do dużej miski, dodajemy starą marchew, całość sypiemy solą i kminkiem. Wszystko dokładnie mieszamy, starając się porządnie ugnieść.

Tak przygotowana kapustę nakładamy warstwami do kamionkowego garnka, dodając liście laurowe i kila ziaren ziela angielskiego. Każdą nałożoną warstwę porządnie ubijamy, aż pojawi się sok z kapusty.

Uwaga! Należy zwracać uwagę w okresie kiszenia, jak i przechowywania, aby kapusta była zawsze pokryta sokiem. Jeżeli podczas kiszenia wydziela się za mała ilość soku należy uzupełnić go solanką. Jak ją zrobić? Na 1 litr przegotowanej zimnej wody 2 dag soli.

Garnek z kapustą stawiamy w ciepłe miejsce na 1-2 dni. W pierwszych dniach kiszenia należy odgazować naszą kapustę – robimy otwór w kapuście za pomocą dużej drewnianej łyżki. Po 2-3 dniach kapustę można wynieść w chłodne miejsce w celu dalszego kiszenia.

Kapusta powinna być czymś przyciśnięta/obciążona. Ja używam kamieni dociskowych

Kiedy kapusta będzie gotowa? Po około 2 tygodniach można ją podawać do drugiego dania np. chrupiącej ryby lub użyć do przygotowania świątecznych pierogów z kapustą i grzybami.

Smacznego

 

Print Friendly, PDF & Email

Dodaj komentarz

*