Ryba w chrupiącej panierce To u nas ostatnio jeden z ulubionych obiadów. Chrupiące, pyszne, proste w przygotowaniu a la mini kotleciki rybne. W taki sam sposób można zrobić paluszki rybne (wystarczy odpowiednio pokroić rybę). Tak przygotowana ryba idealnie smakuje z ziemniakami, z frytkami i zestawem surówek. Spróbujcie.
Składniki:
- mintaj płaty (3-4 szt) / można więcej płatów, można użyć innej białej ryby
Do przyprawienia ryby:
- świeżona mielona sól morska
- świeżo mielony kolorowy pieprz
- słodka czerwona papryka (po szczypcie na płat ryby)
- suszona natka pietruszki (po szczypcie na płat ryby)
- kilka kropli soku z cytryny (plaster z cytryny)
Do panierki:
- 4 jajka
- świeżo mielony kolorowy pieprz
- świeżo mielona sól morska
- kilka łyżek mąki pszennej
- kilka łyżek bułki tartej
Do smażenia:
- masło klarowane Ghee – do nabycia w Kuchnie Świata
Przygotowanie:
Jeśli używamy mrożonej ryby (u mnie dziś taka) płaty najlepiej zostawić na noc w celu rozmrożenia. Odlewamy wodę, lekko osuszamy. Następnie każdy płat doprawiamy świeżo mielonym kolorowym pieprzem, świeżo mieloną solą morską i resztą przypraw (posypujemy każdy płat ryby szczyptą słodkiej czerwonej papryki i szczyptą suszonej natki pietruszki). Skrapiamy delikatnie sokiem z cytryny i odstawiamy na kilka minut.
Szykujemy 3 płaskie talerze. Do jednego wsypujemy bułkę tartą, do drugiego mąkę pszenną, w trzecim roztrzepujemy jajka doprawione solę i kolorowym pieprzem.
Ryby kroimy na mniejsze kawałki (u mnie około 3 cm lub ciut większe).
Każdy kawałek obtaczamy ostrożnie najpierw w mące pszennej, następnie w jajkach, potem w bułce tartej i znów w jajku i na koniec znów w bułce tartej.
Ryby smażmy na klarowanym maśle z obu stron na złoto (na mniejszym ogniu).
Smacznego
Wspaniały obiad
Dziękuję i polecam 🙂