Ryba w chrupiącej panierce

Ryba w chrupiącej panierce To u nas ostatnio jeden z ulubionych obiadów. Chrupiące, pyszne, proste w przygotowaniu a la mini kotleciki rybne. W taki sam sposób można zrobić paluszki rybne (wystarczy odpowiednio pokroić rybę). Tak przygotowana ryba idealnie smakuje z ziemniakami, z frytkami i zestawem surówek. Spróbujcie.

Składniki:

  • mintaj płaty (3-4 szt) / można więcej płatów, można użyć innej białej ryby

Do przyprawienia ryby:

  • świeżona mielona sól morska
  • świeżo mielony kolorowy pieprz
  • słodka czerwona papryka (po szczypcie na płat ryby)
  • suszona natka pietruszki (po szczypcie na płat ryby)
  • kilka kropli soku z cytryny (plaster z cytryny)

Do panierki:

  • 4 jajka
  • świeżo mielony kolorowy pieprz
  • świeżo mielona sól morska
  • kilka łyżek mąki pszennej
  • kilka łyżek bułki tartej

Do smażenia:

Przygotowanie:

Jeśli używamy mrożonej ryby (u mnie dziś taka) płaty najlepiej zostawić na noc w celu rozmrożenia. Odlewamy wodę, lekko osuszamy. Następnie każdy płat doprawiamy świeżo mielonym kolorowym pieprzem, świeżo mieloną solą morską i resztą przypraw (posypujemy każdy płat ryby szczyptą słodkiej czerwonej papryki i szczyptą suszonej natki pietruszki). Skrapiamy delikatnie sokiem z cytryny i odstawiamy na kilka minut.

Szykujemy 3 płaskie talerze. Do jednego wsypujemy bułkę tartą, do drugiego mąkę pszenną, w trzecim roztrzepujemy jajka doprawione solę i kolorowym pieprzem.

Ryby kroimy na mniejsze kawałki (u mnie około 3 cm lub ciut większe).

Każdy kawałek obtaczamy ostrożnie najpierw w mące pszennej, następnie w jajkach, potem w bułce tartej i znów w jajku i na koniec znów w bułce tartej.

Ryby smażmy na klarowanym maśle z obu stron na złoto (na mniejszym ogniu).

Smacznego

Print Friendly, PDF & Email

2 comments

Skomentuj Kama Anuluj pisanie odpowiedzi