Jesienny szybki pudding ryżowy z karmelizowaną śliwką

jesienny-szybki-pudding-ryzowy-z-karmelizowana-sliwkaZapraszam was dziś na jesienny szybki pudding ryżowy z karmelizowaną śliwką. Uwielbiam takie połączenie smaków. Przeważnie, tak jak i w tym wypadku, są to pomysły bardzo spontaniczne. Śliwki, to mój nieodzowny numer jeden jesienią. Gdy za oknem pogoda nie nastraja do optymizmu, ja w swojej kuchni robię pyszne, ciepłe dania, które z każdym widelcem wywołują większy uśmiech na twarzy. Spróbujcie mojego jesiennego puddingu ryżowego z karmelizowaną śliwką. Przygotowanie zajmie wam dosłownie parę minut, a potem można już cieszyć się jedzeniem 🙂

Składniki: (na 1 większą lub 2 mniejsze porcje)

  • 1 szklanka mleka
  • 3/4 szklanki płatków ryżowych
  • około 2 łyżeczki syropu z agawy (u mnie jasny BIO z eSłoneczko)
  • 1 laska cynamonu (u mnie z eSłoneczko)
  • 2 śliwki
  • 2 łyżeczki masła
  • około 3 łyżeczek cukru trzcinowego
  • 1 łyżeczka berberysu suszonego lub żurawiny
  • płatki kokosa

Przygotowanie:

Do garnuszka z grubszym dnem wlewamy mleko, wrzucamy laskę cynamonu i dodajemy syrop z agawy (ilość według upodobań, ma on delikatnie dosłodzić nasz a pudding). Gotujemy chwilę na małym ogniu. Następnie wsypujemy płatki ryżowe (,jeśli wolicie mniej gęste puddingi należy wsypać ich mniej). Gotujemy na małym ogniu, co jakiś czas mieszając aż do zgęstnienia. Następnie ściągamy z ognia i odstawiamy na chwilę, aby płatki jeszcze troszkę napęczniały. Tak przygotowany szybki pudding ryżowy przekładamy na talerz (bez laski cynamonu).

W międzyczasie na patelni rozpuszczamy masło i dodajemy cukier. Następnie układamy umyte, pozbawione pestek i pocięte na ćwiartki śliwki. Owoce smażymy na małym ogniu przez kilka minut obracając je co jakiś czas i poruszając patelnią, aż zmiękną i pokryją się słodkim karmelem. Owoce powinny puścić troszkę soku, dlatego warto użyć bardziej dojrzałych śliwek.

Śliwki układamy na wierzch puddingu ryżowego. Całość polewamy karmelem z patelni, a następnie posypujemy wszystko suszonym berberysem (lub żurawiną) i płatkami kokosa.

Podajemy od razu (ciepły).

jesienny-szybki-pudding-ryzowy-z-karmelizowana-sliwka-2

Smacznego


Jemy sezonowo! Jesień

Print Friendly

2 comments

Dodaj komentarz


*