Popcorn… idealna przekąska na każdą okazję. Do ulubionego filmy, na przyjęcie, od tak do pochrupania wraz z mężem i rodziną. Czy wy też moglibyście go jeść i jeść… aż w pewnym momencie orientujecie się, że stojąca przed wami miska jest już pusta 😉 U nas w domu uwielbia się popcorn. Najczęściej przygotowuję go w wersji tradycyjnej na słono. Czasem naprawdę przydałaby mi się profesjonalna maszyna do popcornu. Ilości popcornu jakie muszę przygotować na niektóre spotkania ze znajomymi są ogromne 😉 Wersja słona smakuje nam najbardziej, jednak czasem dla urozmaicenia przygotowuję też wersję w karmelu. Lubicie popcorn w karmelu? Jeśli tak, to zapraszam na przepis 🙂
Składniki: (na 100 g popcornu)
- 200 g brązowego cukru trzcinowego (użyłam drobnego)
- 120 g masła
- 80 g miodu
- około 3/4 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
Przygotowanie:
Do garnka wsypujemy cukier, sól, dodajemy masło i miód. Podgrzewamy całość co jakiś czas mieszając, aż do rozpuszczenia cukru i zgęstnienia masy. Gdy karmel będzie gotowy zdejmujemy garnek z palnika i dodajemy sodę, a następnie ostrożnie mieszamy.
Przygotowanym karmelem oblewamy nasz popcorn i dokładnie mieszamy. Karmelowy popcorn przesypujemy na dwie blachy wyłożone wcześniej papierem do pieczenia. Całość podpiekamy w 100 stopniach przez około 60 minut, podczas pieczenia należy przemieszać popcorn kilka razy (co 20-25 minut).
Po wyjęciu z piekarnika popcorn studzimy. Moi znajomi przechowują tak przygotowany popcorn w szczelnym pojemniku.
Smacznego
*przepis pochodzi od mojej koleżanki Agnieszki K. Dziękuję 🙂