Jak przygotować popcorn w karmelu? (przepis)

popcorn w karmelu (przepis)Popcorn… idealna przekąska na każdą okazję. Do ulubionego filmy, na przyjęcie, od tak do pochrupania wraz z mężem i rodziną. Czy wy też moglibyście go jeść i jeść… aż w pewnym momencie orientujecie się, że stojąca przed wami miska jest już pusta 😉 U nas w domu uwielbia się popcorn. Najczęściej przygotowuję go w wersji tradycyjnej na słono. Czasem naprawdę przydałaby mi się profesjonalna maszyna do popcornu. Ilości popcornu jakie muszę przygotować na niektóre spotkania ze znajomymi są ogromne 😉 Wersja słona smakuje nam najbardziej, jednak czasem dla urozmaicenia przygotowuję też wersję w karmelu. Lubicie popcorn w karmelu? Jeśli tak, to zapraszam na przepis 🙂

Składniki: (na 100 g popcornu)

  • 200 g brązowego cukru trzcinowego (użyłam drobnego)
  • 120 g masła
  • 80 g miodu
  • około 3/4 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej

Przygotowanie:

Do garnka wsypujemy cukier, sól, dodajemy masło i miód. Podgrzewamy całość co jakiś czas mieszając, aż do rozpuszczenia cukru i zgęstnienia masy. Gdy karmel będzie gotowy zdejmujemy garnek z palnika i dodajemy sodę, a następnie ostrożnie mieszamy.

Przygotowanym karmelem oblewamy nasz popcorn i dokładnie mieszamy. Karmelowy popcorn przesypujemy na dwie blachy wyłożone wcześniej papierem do pieczenia.  Całość podpiekamy w 100 stopniach przez około 60 minut, podczas pieczenia należy przemieszać popcorn kilka razy (co 20-25 minut).

Po wyjęciu z piekarnika popcorn studzimy. Moi znajomi przechowują tak przygotowany popcorn w szczelnym pojemniku.

Smacznego

*przepis pochodzi od mojej koleżanki Agnieszki K. Dziękuję 🙂

 

 

Print Friendly, PDF & Email

Dodaj komentarz