Jabłkowe babeczki z korzenną nutą

Jabłkowe babeczki z korzenną nutą

Dziś prosty, ale jakże pyszny przepis na wyśmienity deser, który możecie przygotować wspólnie ze swoimi dziećmi -jabłkowe babeczki z korzenną nutą. Kilka składników, mnóstwo zabawy z mieszaniem dla córeczki, chwila w piekarniku i… już można zajadać się szybkim domowym jabłkowym ciastem do popołudniowej herbaty lub od tak 😉 Spróbujcie, polecam.

Składniki: (na około 14 babeczek)

  • 2 średnie jabłka (soczyste, słodkie)
  • 2 szklanki mąki pszennej (u mnie Pro-BIO)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3/4 szklanki cukru trzcinowego (u mnie Pro-BIO)
  • 1 szklanka mleka
  • 2 jajka (mnie M)
  • 1/2 szklanki oleju
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka przyprawy korzennej

Przygotowanie:

W jednej misce mieszamy łyżką mąkę pszenną, z proszkiem do pieczenia, cynamonem, przyprawą korzenną i cukrem.

Jabłkowe babeczki - etap przygotowań

W drugiej misce mieszamy mleko z jajkami. Następnie dolewamy olej, znów mieszamy. Na koniec ścieramy 2 obrane jabłka (na dużych oczkach tarki). Znów mieszamy.

Do miski z mokrymi składnikami wsypujemy suche i całość mieszamy łyżką tylko do połączenia składników.

Formę na muffiny wykładamy papilotkami. Do każdej papilotki nakładamy około 1 czubatej łyżki masy.

Jabłkowe babeczki z korzenną nutą (2)

Babeczki wkładamy do nagrzanego do 190 stopni piekarnika na środkowy poziom. Pieczemy około 20-23 minuty do tzw. suchego patyczka.

Smacznego

Print Friendly

10 comments

Dodaj komentarz


*