Dziś polecam Wam jedną z moich ulubionych zdrowych wersji pucharkowej słodyczy. Zapraszam Was na pudding czekoladowy z gruszką i moimi ulubionymi dodatkami. Ten pyszny i zdrowy deser czekoladowy, to idealna chwila wytchnienia po ciężkim dniu. Można się nim delektować łyżeczka po łyżeczce bez żadnych wyrzutów sumienia. Idealny koniec ciężkiego tygodnia i słodki początek nowego 😉 Spróbujcie, polecam.
Składniki: (na 2 porcje)
- 1 szklanka mleka (dowolnego, u mnie zwykłe 2%)
- 2 łyżki ciemnego kakao bez cukru (u mnie o obniżonej zawartości tłuszczu)
- 3 łyżki nasion chia
- 1 łyżka syropu daktylowego
- 1-2 łyżeczki płatków owsianych górskich błyskawicznych (u mnie Młyny Stoisław)
- płatki kokosowe
- berberys suszony – około 1 łyżeczki
- 1 gruszka
Przygotowanie:
Do miseczki wlewamy mleko (najlepiej zimne, bezpośrednio z lodówki). Dodajemy nasiona chia i wszystko dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy kakao i znów dokładnie mieszamy do połączenia składników. Na koniec dolewamy syrop daktylowy, mieszamy i próbujemy czy słodkość deseru jest dla nas odpowiednia. Miseczkę wkładamy do lodówki na minimum 2 godziny (najlepiej na całą noc). Pudding powinien zgęstnieć.
Gruszkę obieramy, wycinamy niejadalne elementy i kroimy na pół.
Gęsty pudding czekoladowy przekładamy do pucharków. Do każdej porcji wkładamy pół gruszki. Deser posypujemy z wierzchu płatkami owsianymi, płatkami kokosowymi i suszonym berberysem. Dzięki tym dodatkom deser nie tylko ładnie wygląda, ale też jest zdrowszy i bardziej wartościowy.
Podajemy.
Do przygotowania deseru użyłam płatków owsianych z Młynów Stoisław. Młyny Stoisław, to 50 lat jakości.W ofercie producenta znajdziecie mąki, kasze, płatki i otręby spożywcze.
Smacznego
Jaki pyszny 🙂 Dziś na śniadanko miałam podobny pudding, tyle, że malinowy. Pozdrowionka!
Malinowy też musiał smakować wspaniale 🙂 Pozdrawiam
Mniam jakie pyszności kochana 🙂
Dziękuję Marzenko ☺
Uwielbiam desery z chia !
Ja również 🙂
zdrowo i jak smakowicie:)
Dziękuję 🙂
Pysznie się zapowiada i ta gruszka 🙂
Dziękuję 🙂