Dziś prosty, ale jakże pyszny przepis na wyśmienity deser, który możecie przygotować wspólnie ze swoimi dziećmi -jabłkowe babeczki z korzenną nutą. Kilka składników, mnóstwo zabawy z mieszaniem dla córeczki, chwila w piekarniku i… już można zajadać się szybkim domowym jabłkowym ciastem do popołudniowej herbaty lub od tak 😉 Spróbujcie, polecam.
Składniki: (na około 14 babeczek)
- 2 średnie jabłka (soczyste, słodkie)
- 2 szklanki mąki pszennej (u mnie Pro-BIO)
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3/4 szklanki cukru trzcinowego (u mnie Pro-BIO)
- 1 szklanka mleka
- 2 jajka (mnie M)
- 1/2 szklanki oleju
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczka przyprawy korzennej
Przygotowanie:
W jednej misce mieszamy łyżką mąkę pszenną, z proszkiem do pieczenia, cynamonem, przyprawą korzenną i cukrem.
W drugiej misce mieszamy mleko z jajkami. Następnie dolewamy olej, znów mieszamy. Na koniec ścieramy 2 obrane jabłka (na dużych oczkach tarki). Znów mieszamy.
Do miski z mokrymi składnikami wsypujemy suche i całość mieszamy łyżką tylko do połączenia składników.
Formę na muffiny wykładamy papilotkami. Do każdej papilotki nakładamy około 1 czubatej łyżki masy.
Babeczki wkładamy do nagrzanego do 190 stopni piekarnika na środkowy poziom. Pieczemy około 20-23 minuty do tzw. suchego patyczka.
Smacznego
Robiłam podobne, ale jedynie z samym cynamonem. W sumie przyprawa korzenna to też może być świetna opcja! Pozdrowionka serdeczne 🙂
Z samym cynamonem też są pyszne 🙂
Zapachniało jesienią:)
😉
Od razu takie babeczki kojarza mi sie z jesienia, kiedy w kuchni czesto czuc zapach imbiru, cynamonu, czy przyprawy korzennej 🙂
😀
Muszą być pyszne 🙂
Oj są… a raczej były 😉
robiłam już różne babeczki,ale..ale chyba nigdy z jabłkami !
Polecam 🙂 Bynajmniej ja i moi bliscy bardzo lubimy takie mini jabłeczniki 😉