Gruszka azjatycka w cynamonowym cieście. Jesienny deser.

gruszka-azjatycka-w-cynamonowym-ciescie-jesienny-deser-1

Dziś zapraszam Was na pyszny jesienny deser – gruszka azjatycka w cynamonowym cieście. Jesienią, zwłaszcza gdy chłód nam doskwiera, uwielbiam przygotowywać szybkie cynamonowe desery. W szczególności te, które zawierają moje ulubione owoce jak jabłka, gruszki lub wspomniane wcześniej gruszki azjatyckie nazywane popularnie „jabłko-gruszką”. Deser jest szybki w przygotowaniu, jest to coś na kształt zdrowszej (bo z owocem) wersji oponek 😉 Do przygotowania deseru użyłam rafinowanego oleju rzepakowego. Stosuję rafinowany olej rzepakowy w swojej kuchni i cenię go za to, że nie tylko podkreśla smak moich potraw, ale także ma zdrowotne właściwości. Czy wiecie, że wystarczą 2 łyżki oleju rzepakowego dziennie, by dostarczyć potrzebną dla organizmu dawkę 2 g ALA z rodziny Omega-3. Dlatego w mojej kuchni nigdy nie braknie oleju rzepakowego 🙂

Zapraszam Was na mój pyszny jesienny deser 🙂 Smacznego!

gruszka-azjatycka-w-cynamonowym-ciescie-jesienny-deser-3

Składniki:

  • 2-3 „jabłko-gruszki” – czyli gruszki azjatyckie
  • 100 ml mleka
  • 150 g mąki pszennej
  • 1 jajko M
  • 1 1/2 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 3/4 łyżki rafinowanego oleju rzepakowego
  • + olej do smażenia
  • cukier puder do oprószenia

* Jeśli nie macie gruszki azjatyckiej („jabłko-gruszki”) możecie wykorzystać opcjonalnie jabłka lub twarde gruszki

Przygotowanie:

Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy proszek do pieczenia, cukier, mleko, wbijamy całe jajko i dodajemy cynamon. Całość mieszamy dokładnie łyżką. Następnie dodajemy 3/4 łyżki oleju i znów dokładnie mieszamy. Ciasto ma mieć dość gęstą konsystencję i nie powinno mieć grudek.

gruszka-azjatycka-w-cynamonowym-ciescie-jesienny-deser-8

Owoce kroimy na plastry (dość grube), w każdym plastrze wycinamy środek (ja przeważnie przyciskam mocno do każdego plastra zakrętkę od butelki, a następnie docinam do końca nożem, tworząc zgrabne kółko w każdym plastrze).

gruszka-azjatycka-w-cynamonowym-ciescie-jesienny-deser-7

Tak przygotowane plastry „jabłko-gruszek” maczamy w cieście. Smażymy na rozgrzanym oleju (olej powinien minimalnie być do 3/4 wysokości plastrów) z obu stron na złoto.

gruszka-azjatycka-w-cynamonowym-ciescie-jesienny-deser-6

Krążki odsączamy na papierowych ręcznikach.

gruszka-azjatycka-w-cynamonowym-ciescie-jesienny-deser-5

Następnie oprószamy cukrem pudrem.

Podajemy.

gruszka-azjatycka-w-cynamonowym-ciescie-jesienny-deser-2

gruszka-azjatycka-w-cynamonowym-ciescie-jesienny-deser-4

Smacznego

logo-pokochaj-olej-rzepakowy

Print Friendly

12 comments

    • Magdalena says:

      U mnie jest ich sporo. Działkowicze często sadzą 🙂 Ale jeśli nie ma się „jabłko-gruszek” to można wykorzystać też np. jabłka lub twarde gruszki.
      Pozdrawiam 🙂

Dodaj komentarz


*